2024. május 2. - Zsigmond

A Füstirtók Egyesülete beperelte a VPOP-t

Évek óta nem hajlandó tisztességesen elszámolni a VPOP, mennyi csempészett cigarettát foglaltak le a vámosok egy adott évben s abból mennyit semmisítettek meg. Annyit elismernek: országosan évente tízmilliós nagyságrendben fogadnak el pénzt azoktól a dohá
2007. december 27. csütörtök 20:10 - Hírextra
Minden valószínűség szerint az utóbbi négy év leggyengébb csempészcigaretta lefoglalási eredményét produkálják idén a magyar vámszervek, amelyek az első háromnegyed évben mindössze 112 millió szálat foglaltak le, a tavalyi teljes év 213 millió szálához képest.

Ezt a szakmai kudarcnak minősíthető teljesítményt sikertörténetként tálaló VPOP évek óta egymásnak ellentmondó adatokat tesz közzé arról, hogy egy adott évben mennyi csempészett cigarettát foglaltak le.

A FÜSTIRTÓK EGYESÜLET nyolcszor tette fel a VPOP vezetésének a kérdést, amelyre hatszor kapott választ. Ezek sokszor ötven százalékos eltéréseket is tartalmaztak egy adott évre vonatkozóan. Sőt, 2003 esetében öt egymástól eltérő adatot közöltek, amelyek 278 ezer és 673 ezer karton között szóródtak.

Még súlyosabb a helyzet a lefoglalt cigaretták sorsát illetően. A VPOP honlapján közzétett "legújabb" adatok szerint 2000 és 2006 között összesen 1,2 milliárd szál csempészett cigarettát foglaltak le, de mint dr. Kiss Attila a szervezet sajtósa írásban közölte. "A cigaretta-megsemmisítésekről országos szintű nyilvántartást csak 2005 óta vezet a Vám-és Pénzügyőrség, így csak erre az időszakra vonatkozóan rendelkezünk összesített adatokkal.".

A levélből megtudható, 2005-ben 203,6; 2006-ban pedig 161 millió szál cigarettát semmisítettek meg. Két év alatt tehát 364,6 millió szálat. Nem lehet tudni, mi lett a 2000 óta lefoglalt további 835,4 millió szál sorsa.

A VPOP nem vezet analitikus kimutatást arról: ennyit foglaltunk le, ennyi van a raktárakban és ennyit semmisítettünk meg. A Füstirtók Egyesület véleménye szerint a dohányipari cégek azért adnak pénzt a vámosoknak a lefoglalt cigaretták megsemmisítésére, mert attól tartanak, hogy különben azok egy része "kikerülhet" a vámosok raktáraiból, és ismét a feketepiacon landolhat.

A lefoglalt csempészett cigaretták sorsának nyomon követhetősége, és a vámszervek által a dohányipari cégektől elfogadott pénzek nagyágának pontos meghatározhatósága érdekében a Füstirtók Egyesülete közérdekű adatkiadási pert indított a VPOP ellen.

Arra kérjük a bíróságot, kötelezze a VPOP-t a lefoglalt csempészett cigaretták analitikus nyilvántartására, az így kezelt adatok publikussá tételére, és arra is, hogy az utóbbi öt évben melyik hulladék égetőműben, mikor és mennyi cigarettát semmisítettek meg, s azért mely szervezet pontosan mennyit fizetett.

Álláspontunk szerint a vámszervek egyetlen fillért sem fogadhatnának el a pénzügyi ellenőrzésük alatt dolgozó dohányipari cégtől, mert ez MAGA A KORRUPCIÓ.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását