2024. május 5. - Györgyi

A méhek nem dolgoznak a táliboknak

A méhek is áldozatai a bűnözésnek, amely eluralkodik azokon a pakisztáni területeken, amelyeket a tálib-barát iszlám milíciák tartanak ellenőrzésük alatt. A vészjelzés Kalas völgyéből, Pakisztán Afganisztánnal szomszédos zónájából indult.
2007. december 24. hétfő 16:57 - Hírextra

Itt nem tud érvényesülni a központi kormány hatalma, kudarcot vallanak a rendőrségnek az illegális erdőírtás elleni fellépései. Virágzik viszont az értékes fák csempészése és a fákkal együtt eltűnnek a méhek és a méz is.

A kalasi méz ismert és híres volt már az ókorban is. A mitológia "usniru" néven említi, ami tisztát jelent. A mézet mindig őstermelők állították elő és az egész termés évente 2200 kg körül volt. Ma már a tölgyek, fenyők, cédrusok kivágásával ez visszaesett 1400 kg-ra és a minősége is rosszabb lett. Nincs meg az az illata, zamata, amely egyedivé tette és amiért helyben 7, a városokban 14 eurót is adtak. Nagy összeg ez olyan országban, ahol a havi átlag jövedelem 50 euró (12 500 forint).
Az erdőírtás más bajt is okoz, gyakorivá váltak az omlások, földcsuszamlások, egész mini-ökológiai rendszereket fenyeget súlyos veszély.

A csempészés és a banditizmus fő bevételi forrása annak a 3 millió afgánnak, akik beszivárognak az országba és a pakisztáni alvilággal együtt szállítják a fákat, hogy aztán Karacsin keresztül azok kikerüljenek az országból - nyilatkozták a Corriere della Sera című olasz napilapnak helyi illetékesek, akik időnként nagy offenzívákat indítanak, de képtelenek megtisztítani a 2650 kilométernyi, magas hegyek között húzódó határt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását