2024. június 23. - Zoltán

Már csak húsz óra és átjutunk

Húsz óra alá csökkent a várakozás a záhonyi határátkelőhelynél a kilépő teherforgalomban - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője az MTI-vel hétfő délután. Elmondta, hogy Nagy János altábornagy, a VPOP orszá
2007. december 24. hétfő 17:04 - Hírextra

Elmondta, hogy Nagy János altábornagy, a VPOP országos parancsnoka hétfőn megbeszélést folytatott Ukrajna budapesti nagykövetével. Dmitro Tkacs megígérte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy keddre megszűnjön a várakozás, a sorban állás.

A szóvivő kiemelte, hogy magyar oldalon elkészült a vámkezelés, mehetnének tovább a szállítmányok, az ukrán oldalon voltak problémák a fogadókészséggel. A nagykövet azt ígérte, hogy keddre megszűnik a várakozás.

A határőrség korábban azt közölte, hogy mintegy 400 kamion várakozik Záhonynál, a magyar-ukrán határon, lassan csökken a feltorlódott több kilométeres sor.

Az ukrán oldalon némileg felgyorsították a beléptetést, ami azt jelenti, hogy a kétoldalú megállapodásban rögzített óránkénti húsz kamion átléptetése helyett 23-25 járművet léptetnek át a határon - mondta el Orodán Sándor, a határőrség szóvivője. Hozzátette: ha ebben az ütemben halad az átléptetés, várhatóan 24 órán belül rendeződhet a forgalom, bár azt nem lehet tudni, hány kamion érkezik még Záhonynál a határhoz.

Vasárnap több kilométer hosszú kamionsor alakult ki Záhonynál a magyar-ukrán határhoz vezető úton. A teherjárművek előző este óta torlódtak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4-es főúton. A megyei védelmi bizottság mobil WC-ket állított fel az út mentén, míg a katasztrófavédelem és a vöröskereszt munkatársai forró teával kínálják a sofőröket.

A határőrség szóvivője vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy a több kilométeres kamionsor kialakulásában szerepet játszott a december 21-ei schengeni határnyitás. A járművek azóta ellenőrzés nélkül léphetnek be Ausztria, Szlovákia és Szlovénia irányából, így az Ukrajna felé tartó kamionforgalom egyszerre zúdult rá a záhonyi határátkelőre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását