2024. április 26. - Ervin

Kiket érdekel leginkább a szex?

Vidám szolgáltatást indított nemrégiben a google. A keresőprogram most egy olyan felületet kínál, ahol megtudhatjuk a beírt szavakra honnan érkezett a legtöbb keresés. Kiderült, Depeche Mode-ban verhetetlenek vagyunk, Gyurcsányt Vas megyében keresik, és h
2008. augusztus 21. csütörtök 16:29 - Pénzes Dávid
Augusztus első felében jelent meg a google legújabb szolgáltatása a google insight. Ennek segítségével megtudhatjuk a különböző kulcsszavakra melyik országból kerestek rá a legtöbben. Az első tízet automatikusan kidobja a gép, míg a mellette lévő világtérképen bármelyik országra mozdítva a kurzort, megtudhatjuk mennyire érdeklődtek a helyiek szó iránt. Az oldal ezenkívül városi szintre lebontva is megmutatja az eredményeket.

Az oldal másik okos szolgáltatása, hogy megmutatja az időbeli eloszlását is a kereséseknek. Sajnos csak 2004-től indul a sor, de így is jól látszik, hogy például a Balaton szóra, minden évben június-júliusban keresnek rá leginkább, viszont évről-évre növekvő számban. A növekedés a nagyon általános, avagy konkrét eseményhez nem köthető szavaknál minden valószínűséggel a világon internetezők számának növekedésével függ össze.

Az érthetőség kedvéért: az időben valahova köthető szavak azok, melyek egy bizonyos esemény miatt kerülnek a érdeklődés előterébe. Ilyen volt a például a Mars-kutatás fellendülésekor a bolygó neve, vagy a tsunami (cunami) szó, melyre természetesen 2004 decemberében az Indonézián végigsöprő szökőár idején kerestek a legtöbben.

Orbán vs. Gyurcsány

A honlap nagy előnye, hogy nemcsak országokra, de egyes országokon belül régiókra is lebontja a kereséseket. Így például meglehet nézni azt is, hogy Magyarországon belül melyik megyében érdeklődnek leginkább Gyurcsány Ferenc (Vas) és melyikben Orbán Viktor (Fejér) után. (Orbán legkedvesebb faluja Felcsút, Fejér megyében van.) Gyurcsányt 2006. szeptemberében keresgélték a legtöbben – ez az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének az időpontja, míg Orbánra 2006 áprilisában, a választások idején voltak a legkíváncsibbak.

Ha konkrétabb számokat is szeretne látni az ember, nem csak tendenciát, ahhoz csupán be kell jelentkezzen egy olyan email fiókba, amit a google támogat. Ekkor a legtöbbet kereső ország (vagy város illetve régió) kapja a 100-as számot, a többiek pedig hozzá képest kapnak pontot. Vagyis nem abszolút, hanem relatív számmal kell megelégedjünk.

Bush, McCain, Obama

De nézzünk egy két konkrétumot, hogy mire is használható az oldal. George W. Bush nevét bepötyögve például egyáltalán nem meglepő, hogy a sort az USA vezeti. Az azonban már egészen érdekes, hogy Puerto Rico miért van a második helyen vagy, hogy a norvégok miért keresik annyira az amerikai elnököt, amivel harmadikok a világon.

Barack Obama nevére viszont nem meglepő módon a Fekete-Afrikai országok kerestek rá a leginkább. Ruanda, Kamerun, Malawi, az első három, és csak a tizedik helyen áll az Egyesült Államok. Tény, ha esetleg egy fekete elnök kerülne be a Fehér Házba, Afrika biztosan felértékelődne.

A másik elnökjelölt, John McCain nevére természetesen hazájában (USA) kerestek rá leginkább. Nála viszont a második helyen lévő ország Irak. Ennek oka nyilvánvalóan a republikánus politikus Irak politikájában keresendő. Obamával ellentétben ő nem vonná ki a csapatokat a közel-keleti országból, ami miatt nyilván minden megnyilvánulására kiélezettek az iraki polgárok.

Vidám perceket szerezhetünk azzal magunknak, ha beírjuk a „sex” szót. Erre ugyanis egészen érdekes módon a muzulmán országokból van a legtöbb keresés. Pakisztán és Banglades vezet, Vietnám ugyan bejött a harmadik helyre, de a többi hét ország is Mohamed követőihez tartozik. Minden bizonnyal azért van innen a legtöbb érdeklődés a téma iránt, mert a világ egyik legszigorúbb vallása kevés szabadságot enged felgerjedt híveinek.

Zenekarok

Magyarország világelső a „Depeche Mode”-ra való keresésben, utánunk Szlovákia következik. Szigeten most megjelent R.E.M.-ben csak hatodikok vagyunk, az első Csehország. A Pink Floyd-ra az éppen háborúval sújtott Grúziából kerestek rá legtöbben, a Britney Spears nevű élőlényt a világ szegényebb felén preferálják: Salvador, Albánia, Guatemala a sorrend.

Számítástechnika

Az Apple cég első telefonjára, az iphone – ami Magyarországra ezen a héten jön be – Hong Kongból és az USA-ból voltak a legkíváncsibbak, Európából Svájc van a legelőkelőbb (8.) helyen. Az „ubuntu”-ra, mely a Linux legnépszerűbb változata Olaszországban érdekli a felhasználókat, második viszont Kuba. Ennek magyarázata, hogy az operációs rendszer letölthető ingyen.

Érdekes eredményre jutunk, ha a warez (illegális tartalom), illetve a torrent (főként illegális tartalmak letöltésére alkalmas megoldások) szavakra vagyunk kíváncsiak. E szerint egy folytonos csökkenés figyelhető meg a wareznél, míg folytonos növekedés a torrentnél. Ám mindkettőben büszkén viszi a prímet kis hazánk.

A war (háború) szónál az még érthető, hogy az USA, Nagy-Britannia és Irak a második, harmadik és negyedik, de hogy miért Ausztrália az első, már fogósabb kérdés. (Tény, hogy az angol nyelvterület eleve behatárolja az ilyen összehasonlításokat). A Jézus (Jezus) névre Hollandiából jött a legtöbb megkeresés, Lengyelország és Belgium mögött.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását