2024. április 27. - Zita

Megnyílt a Balaton Történeti Pantheon

Tudósok, művészek és közéleti személyiségek arcképei és életrajzai láthatók-olvashatók a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, a szombaton megnyitott Balaton Történeti Pantheonban.
2009. április 18. szombat 20:46 - HírExtra
Az arcképcsarnok Hadnagy Károly Balaton-kutató kezdeményezésére, az általa 2007-ben megjelentetett hasonló témájú kötet alapján jött létre, az ötletet a kastélymúzeum igazgatója karolta fel. Czoma László a megnyitón ennek kapcsán elmondta: a múzeum egyik célja az, hogy mindig látható legyen olyan kiállítás, amely a tóhoz kapcsolódik, így ezzel a tárlattal a Balaton nagyjainak szellemisége előtt tisztelegnek.

Hadnagy Károly úgy fogalmazott a szombati megnyitón, hogy a világon ez az első olyan arcképcsarnok, amely egy édesvizű tó tudósait, művészeit, kutatóit bemutatja.

Suchman Tamás - aki a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként elsőként írta alá a Balaton Történeti Pantheon alapító okiratát - úgy fogalmazott: a szélesebb közönség valószínűleg nem is ismeri, kik voltak azok, akik a tó megismeréséért és megőrzéséért maradandót tettek. Ennek a múltnak a bemutatása ugyanakkor elősegítheti a Balaton megújulását, hogy a tó "reneszánszával" újabb évszázadokra értékessé váljék ez a vidék.

A pantheon létrejöttét 70 alapító, köztük hivatalok, szakmai és civil szervezetek, önkormányzatok segítették. Az egykori lovardában, a jelenlegi Hintómúzeumban három helyiségben csaknem száz portré kapott helyet, olyan írók, költők, muzsikusok, kutatók, politikusok vagy éppen nagybirtokosok arcképei, akik az elmúlt 250 évben maradandót tettek a tó érdekében.

A falakon mások mellett Széchenyi, Kossuth vagy a Festeticsek több generációjának képein kívül látható például Illyés Gyula, Jókai Mór, a muzsika világából Kálmán Imre és Ferencsik János portréja, akik mindannyian kedvelői, őrzői és bemutatói voltak a Balaton szépségeinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását