2024. április 20. - Tivadar

Kálcium az erekben

Az orvosok sokáig azt hitték: nyugodtak lehetnek, azok a hölgyek, akiknek nincs szívpanaszuk, nem dohányoznak, nincs túlsúlyuk vagy magas vérnyomásuk, nem cukorbetegek, mert csak idős korukban van esélyük arra, hogy szívpanaszaik támadnak. Egy újonnan kés
2007. december 22. szombat 11:16 - Hírextra

A Wake Forest University kutatói a legkorszerűbb technikát használták a hölgyek koszorúereinek tanulmányozására. A komputeres tomográfia megmutatja, hogy az erek falában van-e kálcium és becsülhető, hogy ott az érelmeszesedés alapanyagából már mennyi rakódott le.

A Susan G. Lakoski vezette munkacsoport 3691 - 45-84 év közötti - hölgyet vizsgált, a megfigyelési idő átlagosan 3,75 év volt. A szívgyógyászatban használatos kockázat-becslés azt mutatta, hogy a vizsgált személyeknek 90 százaléka kiskockázatúnak minősült. Ez azt jelenti, hogy aki ebbe a kategóriába tartozik, az tíz éven belül aligha kap szívinfarktust vagy szélütést.

A vizsgált idő alatt a kiskockázatú csoportba tartozó hölgyek között csaknem hatvanan voltak, akiknél valamilyen szív- és érrendszeri katasztrófa bekövetkezett és főleg azoknak a fokozott kockázatát bizonyították a könyörtelen tények, akiknek a koszorúereiben már sok kálcium sót lehetett kimutatni - olvasható a tekintélyes szakfolyóirat, az Archives of Internal Medicine decemberi számában közzétett tanulmányban.

Lakoski hangsúlyozta: az érfalban lerakódó só jelzi, hogy a látszólag kis kockázat ellenére az infarktus veszélye már mérhető: ha sok volt a koszorúerekben észlelhető kálcium mennyisége, a kockázat 8,6 százaléknak bizonyult. Fontos, hogy ez kiderüljön, mert akkor a rizikótényezők még erélyesebb csökkentése ajánlott.

Noha a kutatók szerint a kérdés tisztázása további alapos tanulmányokat igényel, Susanne Steinbaum, New York egyik nagy kórházának igazgatója az eredményeket igen fontosnak tartja. Kiemelte, hogy a nők szív- és érbetegsége általában később jelentkezik, mint a férfiaké - legtöbbször a változó kor lezárulása után, és az orvosok a hölgyek ilyen irányú panaszait gyakran nem veszik komolyan.

Más szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegség esélye még így is kicsiny. Úgy vélik, fölösleges kitenni a nőket a jelentős röntgensugár terhelésnek, ami jelenleg ezeknek a vizsgálati módszereknek az alkalmazásakor elkerülhetetlen, mivel a fokozott sugárveszély a rosszindulatú daganatok kockázatának növekedésével járhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását