2024. április 27. - Zita

A plakátok története

10x10 év az utcán - A magyar plakátművészet története 1890-1990 címmel jelent meg Bakos Katalin művészettörténész kötete; a műfaj első monografikus feldolgozása a Corvina Kiadó gondozásában látott napvilágot - közölte a könyves műhely az MTI-vel.
2007. december 22. szombat 14:30 - Hírextra

Bakos Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy több mint két évtized kutatásait összegző kötetében tízéves szakaszokra osztotta a plakátművészet történetét, mivel a műfaj ezen időközönként mindig újat hozott.

A kötet a korszakot jellemző kiemelkedő alkotók és műveik mellett a különböző művészeti tendenciákat, a műkritikákat, illetve a reklám helyzetét is bemutatja. Emellett bepillantást nyújt a hétköznapi élet és a politika területébe. A kötetben az emblematikus művészegyéniségek mellett számtalan kiemelkedő, mára elfeledett grafikus pályája is megjelenik.

Összegzésként, minden fejezet végén két-két, a korszakot a leginkább jellemző plakátot lát az olvasó, az egészoldalas illusztrációt részletes magyarázószöveg követi.

Bakos Katalin közlése szerint a művészi színvonalú plakáttervezés a 19. század végén jelent meg Magyarországon, a művészeti ág jeles képviselői között említette Faragó Gézát, Földes Imrét, Bíró Mihályt. Az első historizáló jellegű alkotások mellett hamar feltűntek a korabeli modernizmus, a szecesszió hatását magukon viselő példák.

Az 1930-as években jelentek meg a nagy cégek, így például a Tungsram és az Orion gyár termékeit hirdető falragaszok. A negyvenes évektől kezdve pedig már a politika gyakorolt egyre erősödő hatást a műfajra. A hatvanas éveket a modern divat jegyében született merész, új művészeti megoldások jellemezték. A 70-es években jelentek meg az első reklámkampányok, ide sorolhatóak a Fabulon és a Skála összehangolt hirdetései. Az utolsó korszak végét az első szabad választásokra készített munkák fémjelzik a kötetben.

A közelmúltban megjelent kötetet csaknem háromszáz illusztráció, valamint alapos forrás- és irodalomjegyzék teszi teljessé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását