2024. május 3. - Tímea, Irma

Külön mentő, külön betegszállító

Január 1-jétől szétválik a mentés és a betegszállítás, utóbbit az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) végzi majd - mondta el Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója pénteken, budapesti sajtótájékoztatón.
2007. december 21. péntek 15:09 - Hírextra
Ennek értelmében a finanszírozás is szétválik az Egészségbiztosítási Alapon belül, a betegszállításért a jövőben sem kell fizetnie az állampolgároknak, hiszen az megmarad a társadalombiztosítási finanszírozásban.

Az életmentést, az úgynevezett utcai mentést, a súlyos állapotú betegek szállítását továbbra is a mentőszolgálat végzi, az OBSZ a betegkísérőt, vagy még azt sem igénylő szállításokat végzi a jövőben. Ilyen eset lehet egy vizsgálatra vagy hazaszállítás - mondta a főigazgató.

Hozzátette: a változásokról folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, elsősorban azonban a háziorvosokat, de felvilágosítás kapható a betegszállításról a Doktorinfo 06/40-374-636-os telefonszámán és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján is. A mentőket továbbra is a 104-es hívószámon lehet elérni.

A mentőszolgálat jövő évi költségvetése 23,9 milliárd forint lesz, 700 millióval kevesebb, mint az idén. "Ebből a költségvetésből szorosan, takarékosan, de ki lehet jönni" - fogalmazott a főigazgató. Göndöcs Zsigmond hozzátette: a szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy még erre az évre 431 millió forintot kap a mentőszolgálat, amiből az átütemezett adósságokat az OMSZ rendezni tudja.

Hozzátette: a létszámstop továbbra is érvényben van a szolgálatnál, amely azonban a kivonuló állományra nem vonatkozik. Azért, hogy az év végén ne legyen fennakadás a mentőszolgálatnál, a szabadságokat jövő március végéig lehet kivenni, továbbá a túlóra-korlátot is felszabadították erre a hónapra.

A sajtótájékoztatón Engelbrecht Imre, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese kérdés kapcsán elmondta: a szentesi légi bázis a jövő év második negyedév végére készülhet el, amelyhez uniós források is felhasználhatók.

Göndöcs Zsigmond elmondta, hogy jövőre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében számos mentőállomást építenek és újítanak fel, továbbá uniós forrásból az elkövetkező években mentésirányítás fejlesztésére 4,1 milliárd, a légimentő-bázisokra, új gépkocsi beszerzésére, műszerekre pedig 11 milliárd forint fordítható.

Az Országos Betegszállító Szolgálat idén augusztusban alakult. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke a megalakuláskor elmondta: 450 járművel látják el országosan a betegszállítási feladatokat.

Az egészségügyi kormányzat 2006 nyarán döntött arról, hogy fokozatosan szétválasztja a sürgősségi mentést és a betegszállítási feladatokat. A két feladat elválasztásával a cél az volt, hogy az állami pénzek döntő részét a sürgősségi mentés fejlesztésére lehessen fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását