2024. április 28. - Valéria

Egyre több a kóbor állat

Az állatvédők becslései szerint évente másfél millió állatot tesznek az utcára. Egy részük az autók kerekei alatt végzi, míg a szerencsésebbek menhelyre kerülnek. A fővárosi állategészségügyi telep évente csaknem 4 ezer kutyát és macskát fogad be, közülük
2007. december 21. péntek 16:47 - Hírextra
Az Illatos úti telepen évente körülbelül két és félezer állatot adnak le, és csaknem másfél ezret fognak be az utcán. Közülük tavaly 2400-an találtak új gazdára, és ezret kellett elaltatni. Kozma Tamás, a telep vezetője szerint az állatok döntő többsége valamilyen gyógyíthatatlan betegségben szenved, vagy a végelgyengülés határán van, ezért könyörületességből altatják el őket, gazdáik kérésére. A többieket az év bármely időszakában el lehet vinni, ezer forint ellenében. A szerencsés kutyus vagy cica ezért az összegért komplett oltást kap, féregtelenítik és mikrochipet ültetnek a bőre alá.

Nem minden állat ilyen szerencsés: az állatvédők szerint a vidéki gyepmesteri telepek jó része túlzsúfolt kennelekben, gyakran a szabad ég alatt tartja az állatokat, és sokkal könnyebben döntenek az elaltatás mellett. Nincs sokkal jobb helyzetben az ország 100-120 alapítványi állatmenhelye sem, hisz a csekély önkormányzati támogatás mellett sokan csak a lakossági adományokból tudják kigazdálkodni a működési költségeket. De még így is jobbak az esélyeik az életben maradásra, mintha elaltatnák őket - mondják az állatbarátok.

Seress Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint azért van annyi kóbor állat az utakon, mivel Magyarországon kevesen figyelnek oda a véletlen szaporulatra. A kertes házak kutyatartói óvatlanok, ezért nem zárják be a tüzelő szukákat - az így született kölyökkutyák pedig gyakran az út szélén, egy nejlonzacskóban végzik. Szilveszter tájékán különösen sok állat kerül az utcára, a petárdáktól ugyanis megrémülnek, és még a legjámborabb kutya is hajlamos átugrani a kerítésen, és elszökni otthonról. Hasonló a helyzet a karácsonyra kapott házi kedvencekkel is. Tavaszra megnő, és szétrágja, illetve összekarmolja a bútorokat, ezért március-április környékén szintén megugrik az utcára dobott állatok száma - mondta az állatvédő.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását