2024. április 26. - Ervin

Budapestnek elfogyott a pénze

Csaknem 47 milliárd forint hiányzik a jövő évre tervezett budapesti fejlesztések megvalósításához. A főváros vagyonának jelentős értékesítése nélkül a 2008. évi költségvetés nem tervezhető - áll jövő évi budapesti költségvetési koncepcióban, amelyet csütö
2007. december 21. péntek 07:50 - Hírextra
A dokumentum szerint egy újabb hitelfelvétel veszélybe sodorná a város biztonságos működését. Az önkormányzat további takarékossági intézkedéseket tervez: többi között központosítaná a közbeszerzéseket és 5-10 százalékos létszámcsökkentést hajtana végre a Főpolgármesteri Hivatalban.A költségvetési koncepció szerint az önkormányzat elsődlegesnek a város és a BKV működtetését, illetve a közszolgáltatások szintjének fenntartását tekinti. Így a 2008-ra várható 442 milliárd forint bevételből 146 milliárd maradhat az előre betervezett fejlesztésekre, miközben ezek megvalósításához 192 milliárdra lenne szükség jövőre. A főváros hétéves fejlesztési tervét tekintve - a jelenlegi számítások szerint - 2013-ban 133 milliárd forint hiányzik majd.

A dokumentumban szereplő adatok szerint a főváros az ideinél kevesebb pénzt kap majd a központi költségvetésből. A részletes budapesti költségvetésben a fejlesztési hiányt a tervezett beruházások elhalasztásával, illetve törlésével lehet majd megszüntetni. (Az elmaradó beruházásokról konkrét javaslat még nem született, az egyeztetések megkezdődtek.)

A koncepcióban az is szerepel, hogy jelentősebb vagyonértékesítés nélkül a 2008. évi költségvetés nem tervezhető. A biztonságos gazdálkodás fenntartása érdekében 2010-ig nem tervez újabb hitelfelvételt az önkormányzat. (A szeptemberi összesítés szerint a főváros adósságállománya elérte a 163 milliárd forintot, ami - a bevételek jelenlegi szintjét tekintve - nem növelhető tovább.

A költségvetési egyensúly megteremtéséhez a főváros felgyorsítaná a részvényei értékesítését, de ennek részleteiről sem szól a koncepció. Az ELMÜ részvényeinek egy részét már el is adta a főváros, és nagyobb összeget várhat a gázművek részvényeinek értékesítéséből is, ha erről döntés születik. A koncepcióban szerepel az, hogy az értékesítés nem szolgálhat más célt, csak a korábban vállalt fejlesztések megvalósítását. Új programok indítására várhatóan nem lesz lehetőség a következő években.

Emellett az anyag szerint további takarékossági intézkedésekre lesz szükség. Az önkormányzat központosítaná a közbeszerzéseket intézményeiben is, illetve centralizálná a számviteli és adminisztrációs feladatokat. Racionalizálnák a Főpolgármesteri Hivatal működését, ahol 5-10 százalékos létszámleépítésre lehet számítani.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását