2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vita a törvénytervezetről

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslat részletes vitáját. A vitában Pettkó András (MDF) úgy vélte, a jelenlegi az áfatörvényben évek óta időzített költségvetési bomba ketyeg.
2007. október 30. kedd 07:39 - Hírextra
A pártja által benyújtott módosító javaslatot indokolva elmondta: a törvény jelenleg hatályos szövege szerint nem kell áfát fizetnie az utazási irodáknak, ráadásul veszteségeik után visszaigényelhetik az áfát. Közölte: erre az elfogadhatatlan helyzetre szeretné felhívni a pénzügyminiszter figyelmét.

Az ellenzéki képviselő úgy vélte, ez a tévedés megmaradt a most beterjesztett törvényben is, így az utazási irodák a jövőben is visszaigényelhetnék az áfát negatív árrés után. Pettkó András kitért a Katona Kálmán (MDF) által benyújtott módosító javaslatra, amely áfamentessé tenné a közüzemi szennyvízcsatorna beruházásokat. Úgy vélte, e módosítás nélkül nehéz helyzetbe kerülnek azok a települések, amelyekben a jövőben csatornázni szeretnének. Hozzátette: ez a módosítás környezetvédelmi szempontból fontos.

Kékkői Zoltán (Fidesz) módosító javaslatában bővítené a kedvezményes - öt százalékos - adókulcs alá tartozó termékek körét az élelmezési célra alkalmas hússal, vágási melléktermékkel és belsőséggel. Mint mondta, ezzel segítené a magyar agrártermékek piacra jutását. Közölte: a mezőgazdasági őstermelők helyzetének javítása érdekében is nyújtott be módosító javaslatot.
Szatmáry Kristóf (Fidesz) több benyújtott módosító javaslata közül azt emelte ki, amely a kis- és középvállalkozások áfafizetésével foglalkozik. Mint mondta, ennek elfogadása a körbetartozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segítené, hiszen az áfát az értékesített termék, szolgáltatás ellenértékének jóváírásakor kellene megfizetni. Hozzátette: jelenleg a még ki nem fizetett megrendelés után is meg kell fizetni az áfát, és ez gyakorta okoz anyagi nehézséget a kevéssé tőkeerős kis cégeknek.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását