2024. április 25. - Márk

Schengeni határnyitó ünnepségek

A schengeni határnyitása alkalmából több határvárosban is ünnepségeket tartanak ma; Hegyeshalomban Gyurcsány Ferenc kormányfő, Esztergomban pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mond ünnepi beszédet.
2007. december 20. csütörtök 08:22 - Hírextra

A hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelőnél este találkozik Gyurcsány Ferenc kormányfő Alfred Gusenbauer osztrák kancellárral, ahol várhatóan közös nyilatkozatot tesznek, illetve felkeresik az ott tartózkodó két határőr egységet.

A hegyeshalmi késő esti programon a magyar miniszterelnök mellett részt vesz Göncz Kinga külügyminiszter és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

Szentmargitbányán Benita Ferrero-Waldner külügyi és Kovács László vámügyi EU-biztos részvételével emlékeznek meg a vasfüggöny átvágásáról.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke délután Csáky Pállal, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökével Esztergomban közösen nyitja meg azt a hajnalig tartó ünnepséget, amely a Duna két partján – Párkányban és a magyar városban zajlik.

Határnyitó ünnepségeket rendeznek még szerte az országban azokon a településeken, amelyek átkelőin december 21-étől megszűnik az ellenőrzés.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat a tornyosnémeti határátkelőnél tart ünnepséget. Szentpéterfán, Kercaszomoron és Aggteleken ma és holnap úgynevezett "helló szomszéd"-emlékpadokat állítanak fel, melyek egyik oldala Szlovákiába, másik oldala Magyarországra ér, így a településszomszédok a jelképes határon akár átbeszélgethetnek egymással.

Az európai uniós belső határok megnyitása nem jelenti azt, hogy az ausztriai, a szlovákiai és a szlovéniai átkelőknél a magyar állampolgárok okmányok nélkül hagyhatnák el Magyarországot.
A belső uniós határokon lebontják majd az "őrbódékat", a hegyeshalmi átkelőnél pedig az eddigi 14 sávos ellenőrző pont helyett kétszer két sávos közutat, illetve később autópályát alakítanak ki, azaz akadálytalanul, megállás nélkül lehet majd közlekedni.

Az uniós belső határok megszűnése nem vonatkozik a légi és a vízi határokra; ezeken a helyeken a schengeni ellenőrzési rendszer csak 2008. március 30-a után lép életbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását