2024. április 24. - György

LIGA: Sikeres volt a sztrájk

A koalíciós pártok felelőtlen magatartásukkal, hatalmon maradásuk érdekében feláldozták az európai társadalmak szolidaritáson alapuló rendszerének egyik utolsó védőbástyáját, az egységes, mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszert. A LIGA Sza
2007. december 20. csütörtök 14:20 - Hírextra
A nyomásgyakorló akciósorozat annak ellenére nem érte el célját, hogy az újabb kori magyar történelemben példátlan társadalmi összefogás és tiltakozás bontakozott ki az egészségbiztosítás magánkézbe adása és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-től érvényes számítási módja, valamint a korkedvezményes nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozása ellen.

Ahogy a törvényjavaslat beterjesztői, úgy az azt megszavazó országgyűlési képviselők, frakciók is elhamarkodottan döntöttek a törvénykezdeményezésről.

Megcsúfolva a jogalkotási törvényt, nem adtak esélyt valódi társadalmi párbeszédre, semmibe vették a szociális partnereket és választóik akaratát. Nem készültek hatástanulmányok és végrehajtási jogszabályok, amelyek ismerete nélkül nem hozható felelős döntés. Még a végszavazás előtti utolsó pillanatban is csaknem száz módosítást terjesztettek be, így a képviselőknek sem állt módjukban megismerni, átlátni a törvényjavaslat elfogadott szövegét.

A koalíciós pártok felelőtlen magatartásukkal, hatalmon maradásuk érdekében feláldozták az európai társadalmak szolidaritáson alapuló rendszerének egyik utolsó védőbástyáját, az egységes, mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszert.

Az új helyzet új törvényes eszközök használatát tette szükségessé, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a munkavállalók szociális és gazdasági érdekeit sértő jogszabályok hatályba lépjenek. Mindezeket figyelembe véve a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok a következő döntést hozta:
1. Felkérjük a köztársasági elnököt, hogy éljen Alkotmányban biztosított eszközeivel az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban;
2. A törvénnyel kapcsolatos kifogásainkkal az Alkotmánybírósághoz fordulunk;
3. Annak érdekében, hogy a társadalmi akarat messzemenőkig érvényesülhessen, a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy megakadályozzuk a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását