2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Döntésre váltották a támogatást

A kormány döntésre változtatta a mögötte álló támogatást, ami hatalmas siker. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. december 20. csütörtök 18:11 - Hírextra

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kabinet a mögötte álló parlamenti támogatást döntésre változtatta, a koalíciós pártok frakciójának létszáma nem csökkent, a kormány politikájával szemben nem jelent meg alternatíva.

A miniszterelnököt egyebek mellett arról is kérdezték, miként értékeli miniszterei munkáját. Gyurcsány Ferenc erre úgy válaszolt, az értékelést januárban a kormánytagoknak akarja megtenni. Hozzátette: véleménye a kormánytagokról "meglehetősen strukturált".

A kormányfő a 2007-es évről elmondta, a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal nagyobb most, mint 2001 végén. Ezzel az összehasonlítással a Fidesz által korábban hangoztatott "szociális válságra" utalt.

Gyurcsány Ferenc sikernek értékelte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. Utóbbival kapcsolatban kiemelte: ilyen, helyenként brutális nyomás még nem nehezedett kormányra, amelyet ilyen szervezetten még nem támadtak, ahogyan ennyire nyilvánvalóan még nem fenyegettek meg képviselőket sem.

Az egészségbiztosítási törvény elfogadásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy foglalt állást: "Ez az igazi rendszerváltás az egészségügyben."

Gyurcsány Ferenc 2007-ről szólva kitért arra, hogy csökkent a "közéleti erőszak", ám aggasztó a szélsőségek, így a rasszizmus és antiszemitizmus megjelenése. Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban bántalmazták Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, illetve Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára, a miniszterelnök kiemelte: érdektelen, hogy akit az erőszak ér, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, szolidaritást kell vállalni vele.

A kormányfő kitért arra: nyugodtabb évet vár jövőre, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.

Pártja szerepéről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP fő feladata jövőre nem a népszavazás, hanem a támogatás nyújtása ahhoz a politikához, amiben hisz.
Egy, a kormányzati negyedet érintő kérdéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a kormánykabinet legutóbb áttekintette a beruházás helyzetét, és megállapította, hogy a menetrendben nincs csúszás.

A "politikai pénzügyeket" érintő kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kifejtette, azok rendezésében a koalíció elkötelezett. Részletekről szólva elmondta, februárban döntés születhet a pártfinanszírozásról, ebben a kérdésben van esély a megállapodásra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását