2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A SZDSZ kiáll a reformok mellett

Az SZDSZ szerint a 2007-es év különösen nehéz volt a koalíció számára, de nem volt más választás, el kellett indítani a reformokat. Az emiatt kialakult társadalmi feszültség ellenére a szabad demokraták elkötelezték magukat az átalakítások folytatása mell
2007. december 20. csütörtök 19:37 - Hírextra
2007 a változás, a mély strukturális reformok beindításának éve volt, amivel nem lehetett tovább várni. 2000 és 2006 között az ország többet költött, mint amennyi az államkasszába befolyt, a reformok pedig elmaradtak. Tavaly az államháztartási hiány 9 százalékra nőtt, 2007-re azonban a konvergencia program elindításának, illetve a szigorú költségvetésnek köszönhetően 6 százalékra csökkenhet - mondta Kóka János. Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat elfogadását az elmúlt 12 év egyik legfontosabb lépésnek nevezte a pártelnök. Az e témában indított kampányt is sikeresnek tartják a szabad demokraták. Kóka szerint a hirdetések mind a lakosság, mind a politikai élet számára egyértelművé tették a december 17-i döntés jelentőségét.

A reformokkal járó társadalmi konfliktust egy ország sem tudja elkerülni, Magyarország sem kivétel. Az SZDSZ-t aggasztja, hogy mindez a választási szereplésére is kihatással lesz, de még jobban aggódik az ország jövője miatt. Egy felelős politikus így nem tehet mást, mint folytatja a reformokat - fogalmazott Kóka János. A szabad demokraták elnöke a következő év legfontosabb teendői közé sorolta az egészségügyi, az oktatási és a nyugdíjreform folytatását, de mint mondta, az adórendszer is teljes átalakításra szorul. A gazdasági növekedés fő akadálya a túlzott mértékű adóelvonás, illetve bürokrácia, amit a fejlett infrastruktúrával és a kimagaslóan jó munkaerővel sem lehet kompenzálni - mondta Kóka. Az adóelvonás mértéke átlagosan 5-6 százalékkal magasabb a régió többi országához képest, ezt a koalíció jövőre mérsékelni akarja. Ennek érdekében az SZDSZ január végéig megállapodást köt a szocialistákkal az adórendszer reformjának fő elemeiről, amely a foglalkoztatás ösztönzésére koncentrál majd - közölte a volt gazdasági miniszter.

Az évértékelőn részt vett Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is, aki elmondta: az ágazat reformja valódi szemléletváltást hozott az egészségügyben; csökkent a hálapénz, nőttek a kórházak bevételei és idén először úgy tűnik, nem zár hiánnyal az egészségbiztosítási pénztár. Horváth Ágnes elmondta azt is: az egészségügyi kasszában maradt 3,7 milliárd forintból hamarosan 3,2 milliárdot utalnak át a kórházaknak, 524 millió forintot pedig a járóbeteg szakellátásra fordítanak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását