2023. november 28. - Stefánia

Itt a Mars

A Hubble Űrtávcső megörökítette a szerdára virradóan földközelbe ért vörös bolygót 88,6 millió km-es távolságban. A Mars 2003. augusztusi földközelségét követően évente visszatér az újabbnál újabb "rendkívüli" Mars-láthatóság álhíre (melyet évről-évre kén
2007. december 20. csütörtök 19:45 - Hírextra

Mellékelt fotónkat másfél nappal a legnagyobb földközelség előtt készítette az Űrtávcső a bolygófényképező kamerájával, aminek felbontása a Mars 88,6 millió km-es távolságból 21 km. (Ugyanebben az időszakban több felvétel is készült, melyekből összeállították a forgó Mars animációját - kis- és nagyfelbontású változatban egyaránt.)

A körülbelül 26 havonta bekövetkező bolygóközelítések távolsága a Mars viszonylag elnyúlt pályája miatt erősen változik: a 2007-es közelítés során több mint 50%-kal messzebb van a vörös bolygó, mint 2003-ban volt.

A Gemini és az Auriga csillagképek határán tartózkodó égitest azonban így is az éjszakai égbolt feltűnő vörös objektuma, ami ráadásul az északi féltekéről rendkívül kedvező, magas horizont feletti állásnál észlelhető egész éjjel. Pontosan emiatt lett december a Mars hónapja a Polaris Csillagvizsgálóban, ahol a decemberi és januári derült esték távcsöves bemutatásainak fő célpontja a nagyközönség érdeklődését rendszeresen kiváltó bolygótársunk.

Forrás: hirek.csillagaszat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását