2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A nyugat az EU kezébe tenné Koszovó sorsát

Oroszország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ döntsön Koszovó sorsáról. A többi európai küldött viszont úgy vélekedik, hogy Oroszország minden törekvésüket blokkolja, így a Biztonsági Tanács képtelen lesz kompromisszumos megoldást találni az ügy
2007. december 20. csütörtök 10:50 - Hírextra
A tárgyalás előremutató volt, de eredménytelen - közölte az orosz ENSZ-nagykövet a szerdai ülés után. Bármilyen, az ENSZ testületein kívüli megegyezés elfogadhatatlan Oroszország számára - tette hozzá Vitalij Csurkin. Az amerikai és a nyugat-európai diplomáciai képviseletek ezzel szemben úgy látják, a Biztonsági Tanács nem fog tudni megyezni Koszovó státuszáról, ezért a szerb választások után az Európai Unió elé kell vinni az ügyet.

A zárt ajtók mögött folyt tárgyaláson Vojislav Kostunica szerb kormányfő kijelentette, nem fogja elismerni a nemzetközi ellenőrzés alatt álló térség függetlenségét. Szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsa szembe megy a demokratikus Szerbia akaratával, de még a saját alapokmányával is, amennyiben a nemzetközileg elismert országhatárokat kívánná átrajzolni, és leszakítaná Szerbia területének 15 százalékát.

Fatmir Sejdiu koszovói tartományi elnök a függetlenségről szóló határozat elfogadásását sürgette. A csaknem húsz éve tartó bizonytalanság miatt a térséget mellőzik a befektetők és a nemzetközi pénzintézetek, Koszovót gazdaságilag hátrányosan érinti az elhúzúdó státuszvita - figyelmeztette a döntéshozókat.

Az amerikai ENSZ-nagykövet, Zalmay Khalilizad úgy véli, hogy a 99-es ENSZ-határozat alapján Koszovó teljes jogot formálhat függetlensége kikiáltására. A jelenlegi status quo fenntartása nem csak Koszovó, de a térség és Európa biztonságát is fenyegetné - tette hozzá. Mindazonáltal Koszovó függetlensége szerinte nem teremtene precedenst más országok, kisebbségek számára.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását