2024. május 5. - Györgyi

Bekapcsolódni Ausztria vérkeringésébe

A bécsi Collegium Hungaricum (CH) célkitűzései évek óta gyakorlatilag állandóak: minél szervesebben belekapcsolni a magyar kultúra termékeit a fogadó ország, Ausztria vérkeringésébe - húzta alá évzáró értékelésében Fónagy Zoltán, az osztrák fővárosban műk
2007. december 19. szerda 18:09 - Hírextra

Ennek a törekvésnek kézzelfogható megnyilvánulása az, hogy a CH szeretne minél több programot, minél több kulturális "tartalmat" eljuttatni az osztrák intézményekbe.

A különösen jól sikerült idei rendezvények sorában említette egy világzenét játszó magyar együttes egész évi vendégszereplését a bécsi Ost Klubban. A színház műfajából az október végén-november elején Közép-európai Körhinta elnevezésű fesztivált emelte ki, amelyen cseh, lengyel, magyar és szlovák alternatív színházak léptek fel: Magyarországról négy együttes is bemutatkozott. - Ennek megszervezésében és finanszírozásában oroszlánrészt vállaltunk, mi válogattuk ki, hogy kiket hívunk meg - mondta az igazgató az MTI-nek.

Lényeges feladatnak nevezte az osztrák partnerekkel - vagy éppenséggel más országok ausztriai képviseletével - való együttműködést is. Erre volt nagyszerű példa az első bécsi Finnugor Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek műsorán irodalom, dzsessz, klasszikus zene és fotókiállítás szerepelt: ezt a CH az észt és az észt nagykövetséggel közösen szervezte meg rangos helyszíneken.
A kooperációra említette példaként - a tudomány területéről - az osztrák állami levéltár együttműködésével megvalósult, impozáns Batthyány-kiállítást az első felelős magyar miniszterelnök születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

Fónagy Zoltán önkritikusan elismerte, hogy az intézet tevékenysége elsősorban Bécsre irányul. Hozzátette azonban, hogy éppen a jövő év egyik fő törekvési iránya az, hogy ezen tudatosan változtassanak. "Az már biztos, hogy május második felében kulturális hetet rendezünk Sankt Pöltenben, és nagyon komoly kortárs művészeti kiállítást tervezünk Lilienfeldben" - sorolta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását