2024. május 14. - Bonifác

24 órás sztrájk

Görögországban 24 órás sztrájkot tart szerdán több szakma szinte teljes tagsága, a nyugdíjrendszer átalkítása ellen tiltakozva. A szakszervezetek felhívására nem dolgoznak az orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, ügyvédek, mérnökök és újságírók. Az egész
2007. december 19. szerda 18:59 - Hírextra
Nem dolgozik a hivatalos görög hírügynökség, az ANA sem, így csütörtökön egyetlen újság sem jelenik majd meg.

A szakszervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a szeptember óta hivatalban lévő konzervatív kormány jelentősen meg akarja nyirbálni a szakmai szakszervezetek nyugdíjalapját. Estére Athénban és Szalonikiben is nagygyűlést rendeznek, hogy tiltakozzanak a tervek ellen, amelyeknek részleteit a kormány még nem is dolgozta ki.

Múlt szerdán a két legnagyobb görög szakszervezeti szövetség már tartott egy 24 órás sztrájkot - szintén a nyugdíjtörvény módosítása ellen -, amelynek következtében a közhivatalok munkája és a közúti szállítás szinte teljesen megbénult. Ennek nyomán, a hétvégén lemondott a munkaügyi miniszter, údódja pedig még nem tárgyalt a szakszervezetekkel.

A társadalombiztosítási és nyugdíj-rendszer átalakítása a görög kormány egyik legsürgetőbb feladata. A nyári választási kampányban a szeptemberben újraválasztott kormány azt ígérte, hogy a reform nem csökkenti majd a nyugdíjakat és nem emeli fel a nyugdíjkorhatárt sem, amely jelenleg 65 év a férfiaknak és 60 év a nők esetében.

Amikor október végén az intézkedések megvitatására invitálta a régi-új kormány a szakszervezeteket, azok azzal utasították el a meghívást, hogy a kabinet előbb legalább néhány ponton közöljön konkrét terveket, mert azok halovány ismerete nélkül nincs miről tárgyalni. A kabinet még mindig nem tett közzé az általánosságokon túlmutató terveket.

A nyugdíjak jelenleg a görög bruttó nemzeti termék 13 százalékát teszik ki és elemzők általános véleménye szerint 2050-re már a 25 százalékot is elérik, ha addig nem tesznek semmit.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását