2024. április 20. - Tivadar

Leváltották a védelmi minisztert

Leváltotta védelmi miniszterét Miheil Szaakasvili grúz elnök, mert elégedetlen az egy évvel ezelőtt Oroszországgal háborút vívó grúz hadsereg harckészültségével.
2009. augusztus 27. csütörtök 21:06 - HírExtra
Szaakasvili csütörtöki tévébeszédében jelentette be Vaszil "David" Sziharulidze védelmi miniszter menesztését. Az államfő közölte, hogy a tárca vezetését Bacso Ahalaia eddigi miniszterhelyettes veszi át, Sziharulidzét pedig külpolitikai tanácsadójává nevezi ki. A 28 éves Ahalaia Szaakasvili és a rendkívül befolyásos Vano Merabisvili belügyminiszter szoros szövetségese.

Szaakasvili beszédében fontosnak mondta Sziharulidze védelmi miniszteri tevékenységét, s úgy vélte, hogy az elmúlt időben javult ugyan a grúz haderő harckészültsége, de nem eléggé, ezért keményebb kézzel kell irányítani a védelmi tárcát.

Sziharulidzét tavaly decemberben nevezték ki védelmi miniszterré. Feladata az volt, hogy átalakítsa a grúz hadsereget, amely tavaly augusztusban fegyveres úton megkísérelte helyreállítani Tbiliszi szuverenitását az ország egyik szakadár területe, Dél-Oszétia felett, ám végzetes vereséget szenvedett az elsöprő erejű ellentámadást indító Oroszországgal szemben. Moszkva a villámháború után nem sokkal független államként ismerte el Dél-Oszétiát és egy másik szakadár grúz régiót, Abháziát.

A háború óta eltelt egy évben több személyi változás is történt a grúz hadsereg felsővezetésében, s elemzők szerint súrlódások vannak a hadsereg és a védelmi tárca vezetésében kialakult, széthúzó csoportok között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását