2024. április 26. - Ervin

Újra fővárosi sportcsarnokban az Edda

Tizenkét év szünet után ad fővárosi sportcsarnokban koncertet szombaton az Edda Művek, ugyanis a Papp László Sportaréna-beli fellépés előtt utoljára 1995-ben szerepelt a zenekar a Budapest Sportcsarnok színpadán - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
2007. december 18. kedd 17:16 - Hírextra

A fővárosi koncert előtt jelent meg az együttes énekesének, Pataky Attilának az életrajzi könyve, amely a Bor, szex, rock n' roll...és lélek címet viseli. A képekkel gazdagon illusztrált kötet áttekinti az Edda zenekar történetét a kezdetektől napjainkig.

Az 1974-ben alakult zenekar az óizlandi mitológiából vette nevét, a Művek szó pedig arra utal, hogy az együttes Miskolc egyik iparvárosi negyedében, a Lenin Kohászati Művek közelében kezdte pályafutását. A zenekar az első rockcsapatok között volt, amely vidékről ért el komoly országos sikereket.

Az ismertséget 1978-ban érték el, amikor először koncertezhettek több ezer ember előtt a Piramis előzenekaraként a Budai Ifjúsági Parkban. Az első formáció 1983. december 17-én oszlott fel, majd Pataky Attila a következő évben újjászervezte az együttest.

Első lemezük 1980-an jelent meg, azóta összesen 29 lemezt adtak ki, ezenkívül válogatás- és mixalbumokon is szép számmal szerepeltek. Ezek közül kiemelhető az autóbalesetben elhunyt Edda gitáros, Kun Péter közreműködésével készült unplugged lemez és a Mester és Tanítványaival 1995-ben közösen felvett album. Az Elvarázsolt Edda dalok című hanghordozó 1996-ban jelent meg, amelyen többek között Ákos, az Animal Cannibals és Keresztes Ildikó énekelt Edda számokat, 1998-ban pedig a Fire and Rain című angol nyelvű lemezzel jelentkeztek.

Az indulás óta eltelt 32 év alatt 29 aranylemezt, 2 platinaalbumot, 1 gyémántlemezt gyűjtöttek össze, összesen pedig több mint 5 millió példányt adtak el Európa-szerte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását