2024. április 29. - Péter

Tizenkét százalékos népszerűségvesztés egy nap alatt?

Tizenkét százalékot "zuhant" Robert Fico szlovák kormányfő pártjának népszerűsége - legalábbis ekkora a különbség két, egymást követő napon közzétett közvélemény-kutatás eredményei közt.
2007. december 18. kedd 21:50 - Hírextra
A pozsonyi statisztikai hivatal közvélemény-kutató intézetének december első harmadában gyűjtött és hétfőn közzétett adatai szerint a szlovák miniszterelnök vezette szociáldemokrata Smer a szavazatok 45,2 százalékát szerezné meg, ha most tartanának választásokat. A Focus ügynökség kedden nyilvánosságra hozott felmérése alapján azonban Ficóék csak a voksok 33,2 százalékát kapnák. Utóbbi adat közelebb áll a Smer tavalyi választási eredményéhez: a szlovák szociáldemokraták akkor a voksok 29 százalékával a 150 fős parlamentben a mandátumok egyharmadát szerezték meg.

A törvényhozásba mindkét felmérés szerint csak a jelenlegi hat parlamenti párt jutna be. Mindkét adatgyűjtés szerint a Mikuláš Dzurinda jobbközép ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója a második legnépszerűbb párt északi szomszédunknál.

A Focus fölmérése szerint a szlovákiai magyar párt 10,7 százalékkal a negyedik, míg a statisztikai intézetnél csak a hatodik 7,6 százalékkal. A most ellenzéki Magyar Koalíció Pártja egyébként 1998-as létrejötte óta tíz százalék körüli eredményt ér el a választásokon, ez pedig megfelel a magyar kisebbség arányszámának.

A statisztikai hivatal szerint a jelenlegi koalíciót támogatja a szavazók kétharmada, a Focus számai alapján azonban Fico, Slota és Meciar együtt csak nagyjából 54 százalékot hasít ki a népszerűségi tortából.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását