2024. március 29. - Auguszta

A béke messze van

A palesztin hatóságoknak és a Gázai övezetet irányító Hamásznak hatékonyan fel kell lépnie az izraeli polgári lakosságot fenyegető rakétatámadások ellen, de ennek elmaradása sem igazolhatja azt a pusztítást és rombolást, amelyet az izraeli légi és tüzérsé
2008. március 2. vasárnap 13:00 - Hírextra

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint Izraelnek törvényi kötelezettsége a gázai lakosság védelme. Az izraeli támadások aránytalanok, és túlmennek azon a törvényes mértéken, amelyet az izraeli hadsereg a palesztin fegyveres csoportok által elkövetett rakétacsapásokra válaszul alkalmazhatna.

Abbász felfüggesztett minden kapcsolatot Izraellel

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap felfüggesztett minden kapcsolatot Izraellel tiltakozásul amiatt, hogy a zsidó állam hadserege halálos áldozatokat követelő offenzívát indított a Gázai övezetben. A műveletben szombaton hatvannyolcan haltak meg. A kapcsolatokat a palesztin fél minden szinten szünetelteti - jelentette Abu Nabil Rudeina palesztin szóvivő, aki szerint semmi értelme nem volt az izraeli támadásnak.

Olmert: Izrael folytatja "terroristaellenes" akcióit a Gázai övezetben

Izrael folytatja katonai akcióit a Gázai övezetben a "terrorista-ellenes csoportok" ellen és ezt nem szándékozik egyetlen pillanatra sem abbahagyni - jelentette ki vasárnap a heti kormányülés elején Ehud Olmert izraeli kormányfő.

A miniszterelnök, elutasítva az Izrael túlzott erőalkalmazására vonatkozó nemzetközi kritikákat, leszögezte: "Senkinek sincsen erkölcsi joga Izraelt az önvédelemhez való jogának gyakorlásért bírálni".

Barak: A Hamász fizeti meg a Gázai helyzet romlásának az árát

A Hamász fizeti meg a Gázai övezetbeli helyzet romlása következményeinek az árát - jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. Barak egy nappal azután nyilatkozott az izraeli állami rádióban, hogy az izraeli hadsereg 61 palesztint ölt meg szárazföldi és légi hadműveletei során a Gázai övezetben. Az összecsapásokban két izraeli katona is életét vesztette. A miniszter egyúttal közölte, hogy folytatják a katonai akciókat a radikális iszlamista szervezet létesítményei, fegyverraktárai és infrastruktúrái ellen. Barak szerint Izraelnek fel kell készülnie a konfliktus eszkalációjára, mert elképzelhető, hogy egy nagy horderejű szárazföldi hadművelet megindítása az övezetben.

Abbász felfüggeszti a palesztin-izraeli béketárgyalásokat

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombat este a palesztin-izraeli béketárgyalások felfüggesztése mellett döntött, miután a nap folyamán több mint félszáz palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg gázai övezeti műveleteiben - közölték Abbász hivatalában.A forrás szerint Abbász e döntés szellemében lemondta az Ehud Olmert izraeli kormányfővel tervezett eheti találkozóját, és a palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség megbeszéléseit is. Előzőleg Abbász felfoghatatlannak nevezte, hogy Izrael részéről ilyen "borzalmas és rémisztő" válaszlépéseket váltsanak ki a Gázai övezetből palesztin fegyveresek által a zsidó állam ellen indított rakétatámadások, amelyeket a palesztin vezetés elítél.

Az ENSZ BT a Gázai övezetbeli erőszak beszüntetésére szólított fel

A Gázai övezetbeli erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel Izraelt és a palesztinokat vasárnapra virradóra az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület nyilatkozata, amelyet Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke olvasott fel a sajtónak, leszögezte: a Biztonsági Tanács tagjait mélységes aggodalommal tölti el a civil életek kioltása Izrael déli részén és a Gázai övezetben, egyúttal elítéli az erőszak eszkalációját. Ezek az események még inkább hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden érintett fel azonnal hagyjon fel valamennyi erőszakos cselekménnyel".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását