2024. április 19. - Emma

SZDSZ a bejegyzett élettársi kapcsolatról

Komoly előrelépésnek nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény hétfői parlamenti elfogadását Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. december 18. kedd 15:26 - Hírextra

Az Országgyűlés döntésével Magyarország egy picit szabadabb ország lett és lépett egyet a jogegyenlőség és a teljes tolerancia felé vezető úton - fogalmazott Gusztos Péter.

A 2009. január 1-jén életbe lépő törvény jelentőségét ecsetelve a liberálisok frakcióvezető-helyettese kiemelte: eddig az élettársi közösséget választó heteroszexuális párok több szempontból is jelentős hátrányban voltak a házasságban élőkkel szemben. Megjegyezte: ma Magyarországon mintegy egymillióan választják ezt az együttélési formát.

Gusztos Péter szerint a gyermekek jogi védelme szempontjából is jelentős előrelépés a törvény elfogadása, emellett az élettársi kapcsolatban élő pároknak eddig a vagyonjogi helyzete is kevésbé volt biztos és kiszámítható. Példaként említette, hogy vagyonjogi kérdésekben teljes jogegyenlőséget biztosít a hétfőn elfogadott törvény.

A liberálisok mindig elutasították azt a konzervatív felfogást, amely rangsort akar felállítani az együttélési formák között és ez a diszkrimináció most gyakorlatilag megszűnt - jelentette ki Gusztos Péter. A melegjogok kapcsán arról beszélt, hogy Magyarország a világ nyitottabb, toleránsabb, boldogabbik feléhez tett egy lépést.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke a magyar demokrácia 17 éves történetében példa nélkül állónak nevezte, hogy egy ifjúsági szervezet a politikai elit 95 százalékával szemben tudott képviselni és sikerre vinni egy törvényjavaslatot. Emlékeztetett rá, hogy a liberális párt néhány évvel korábban már benyújtotta a most elfogadott törvénnyel szinte teljesen megegyező tartalmú tervezetét, és idén szeptemberben kezdeményezést tettek a melegházasság törvénybe iktatására is. Ezt a parlamenti bizottságok végül nem támogatták.

Az ifjúsági szervezet elnöke szerint a teljes jogegyenlőséget csak a házasság intézményének megnyitása jelentheti, ezért nem tesznek le róla, hogy a parlament tárgyalja ezt az ügyet.

Ennek kapcsán Gusztos Péter megjegyezte: az SZDSZ-nek jelenleg nincs olyan szándéka, hogy még ebben a parlamenti ciklusban benyújtson egy, a melegházasságra vonatkozó javaslatot.

Az MTI kérdésére válaszolva Gusztos Péter leszögezte: a köztársasági elnök és az Országgyűlés egy része megalázó helyzetbe hozta Nagy Boldizsár és Péterfalvi Attila ombudsmanjelölteket, akiket a parlament hétfőn leszavazott. A liberális ügyvivő szerint az SZDSZ frakciójának döntése nyomán a liberálisok mindkettőjükre igennel voksoltak. Az elutasítás okát az MSZP és a Fidesz egymás iránti bizalmatlanságában, illetve jelölésük körülményeiben látja.

Gusztos Péter skandalumnak nevezte, hogy Nagy Boldizsárt "így alázta meg a parlament".

Megjegyezte: nem is tudja elképzelni, hogy aki szerint a jelölt nem volt alkalmas a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségére, azok szerint ki töltheti be ezt a posztot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását