2024. április 29. - Péter

Az új egészségbiztosítási rendszer befektetői

A jövőre létrejövő egészségbiztosítási rendszerben 7-10 befektetőre számítanak; az átalakítások végrehajtását felügyelő személyről még nincs döntés - mondta az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
2007. december 18. kedd 15:30 - Hírextra

Horváth Ágnes hozzátette: az sem dőlt még el, hogy akire ezt a pozíciót rábízzák, az miniszteri vagy kormánybiztosi minőségében látja-e majd el a feladatot. A végső szót a kormány mondja ki, de előtte a két koalíciós párt egyeztetni fog - tette hozzá.

Mint elhangzott, az új biztosítási rendszerben létrejövő pénztárak szolgáltatásokra fognak szerződni, azonban a pénztáraknak a területükön található valamennyi intézménnyel szerződniük kell. A rendszertől azt várják, hogy a pénztárak a minőségi ellátás alapján kötnek majd szerződést. Horváth Ágnes azt mondta, a törvény arra lehetőséget ad, hogy minőségi kifogások esetén valamely kórház valamely ellátására ne kössön szerződést az adott pénztár.

A tárcavezető megismételte: a kisebbségi befektetők garanciát nem kapnak. Arra a kérdésre, hogy mennyiben változtatja meg a pénztáralapítási menetrendet, ha esetleg az Alkotmánybírósághoz (Ab) kerül a törvény, Horváth Ágnes azt mondta, az Ab véleményezése nem zavarja a folyamatot.

Szintén kérdés kapcsán közölte, egyfajta roadshow keretében próbálják elmagyarázni az embereknek a pénztárak működését, a reform lényegét, és bízik abban, hogy a lakosság - most még nem túl jó - véleménye megváltozik és nőni fog az átalakítás támogatottsága. Horváth Ágnes hozzáfűzte: érthető, ha egy új rendszer bevezetésével fenntartásai vannak az embereknek.

Az egészségügyi miniszter röviden reagált Éger István orvoskamarai elnök keddi sajtótájékoztatójára, amelyen azt mondta, "nem nyújtanak segédkezet az átalakításhoz". A tárcavezető úgy fogalmazott: nem a kormánynak kell segíteni, hanem a betegek gyógyulását kell szem előtt tartani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását