2024. március 3. - Kornélia

A legfurcsább golfpálya

Valószínűleg a világ legfurcsább golfpályája üzemel Afganisztánban, a főváros, Kabul melletti hegyes-völgyes vidéken. A pályán egy szál fű sincs, a játékosok feladatát kiálló sziklák és szúrós bokrok nehezítik. Igaz, ez már előrelépésnek számít, hiszen öt
2007. december 18. kedd 13:10 - Hírextra
A Kabul Golf Clubban semmi sem olyan, mint máshol. Zöld felületet sincs, a pálya barna-fekete színekben pompázik, a lyukak környékén ugyanis olajjal keverték össze a homokot, hogy az állandó szél ne fújja a versenyzők szemébe.

A klub honlapján hasznos tanácsokkal látják el a vállalkozó kedvűeket. A szokásos egy helyett itt két segédre van szükség: az egyik cipeli a versenyző ütőit, a másik pedig azt figyeli, hová repült a labda, a poros, homokos pályán ugyanis nem könnyű megtalálni a játékszert. Minden játékosnak azt ajánlják, hogy vigyen magával egy tenyérnyi műfüvet, hogy legalább a kezdőütést el tudja végezni.

A pálya egyébként nem új, tulajdonosa, Muhammad Afzal Abdul már a hetvenes években játszott rajta. Az ország egyik legjobbjának számított, amikor 1979-ben bevonultak a szovjet csapatok és letartóztatták. Véres polgárháború, majd a tálibok uralma következett. Az iszlám tanait szigorúan alkalmazó, a szórakozást és a sportokat betiltó tálibok a pályát azonnal felszámolták - Abdul újra börtönbe került. Annyi ideje azonban még maradt, hogy reménykedve a jobb időkben, az ütőket elásták egy titkos helyen.

Végül sikerült Pakisztánba szöknie, ahonnan csak a tálib rezsim bukása, után 2001-ben tért haza. A golfklubot egy évvel később nyitotta meg - miután az országban állomásozó ENSZ csapatok biztonságossá tették a háborús időkben elaknásított a területet.

Bár Afganisztánban mindennaposak az összecsapások a tálib lázadók és az amerikaiak vezette szövetségesek között, Abdul nem aggódik, mert ahogy mondta, ide mindenki játszani jön. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bevételek nagy részét, egyfajta védelmi pénzként a helyi hadúrnak kell befizetnie.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását