2024. május 17. - Paszkál

Ritka lelet az elpusztított város helyén

A római korból származó, fából és elefántcsontból készült trón maradványait találták meg a Nápoly melletti Ercolanóban, az egykor a Vezúv kitörése által elpusztított város, Herculanum helyén.
2007. december 17. hétfő 08:38 - Hírextra

A ritka leletekre még november végén bukkantak rá a régészek a híres Papyrus-villa környékén. Ez a fényűző épület a legnevezetesebb a Pompei közelében fekvő egykori városból, és bár már 1750-ben, miután egy kútásás közben beleütköztek falaiba, elkezdték feltárását a több mint 20 méter vastagságú vulkanikus réteg alól, még napjainkban is képes meglepetést okozni az archeológusoknak.

A régészek egy faragott sötét fából és elefántcsontból készített trón több darabját is megtalálták, köztük a királyi szék 45 centiméter magas lábait. A díszítések között erotikus rajzokat, valamint olyan görög mitológiai figurákat találtak, mint Attisz, a halál és az újjászületés, valamint Dinonüszosz, a bor, a tánc, a színház istene.

Mint a Vezúv-környéki lelőhelyek vezetője, Pietro Giovanni Guzzo megállapította, ez az első eset, hogy egy római kori trón maradványai a felszínre kerülnek. Korábban a kutatók csak festményeken láthattak római trónokat, mint például a Farnesina-villában kiállított híres képen ábrázolt Aphrodité trónját.

A Papyrus-villában, amely a hagyományok szerint Julius Caesar apósáé volt, több mint 1800, csodálatos épségben maradt írott tekercset találtak, amelyeken többek között a görög filozófia klasszikusai voltak olvashatók.

A 79-ben elpusztult Herculanumot az UNESCO 1997-ben felvette a világörökség listájára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását