2024. május 10. - Ármin, Pálma

Országgyűlés - Az utolsó ülésen

A lisszaboni szerződés, a schengeni határnyitás, az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása és az idei év értékelése is terítékre került az Országgyűlés téli, rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén hétfőn, napirend előtt.
2007. december 17. hétfő 16:48 - Hírextra
Veress József (MSZP) a lisszaboni szerződést méltatva azt mondta, a dokumentum megreformálta az Európai Uniót és új távlatokat nyitott a közösség számára. A schengeni határnyitás kapcsán arról beszélt, hogy a határok légiesülésével a rendszerváltás egyik nagy közös célja válik valósággá.

Göncz Kinga külügyminiszter válaszában kiemelte: a lisszaboni szerződés aláírásával az Európai Unió maga mögött hagyhatja a nehéz éveket, azt az időszakot, amikor néhány országban leszavazták az alkotmányszerződést, és ez rendkívül kedvezőtlen hatással volt a tagállamok együttműködésére.

Nagy Kálmán (KDNP) arról beszélt, hogy megjelent egy új koncepció az egészségügyben. Elmondása szerint ennek lényege, hogy a társadalom egy szűk rétegének érdekeit képviselő gazdasági tervet dolgozzanak ki a hatalom képviselői, akik leépítették és elszegényítették az egészségügyi intézményeket.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter válaszában tárcája és a kabinet eredményeit hangsúlyozta. Mint mondta, az egészségbiztosítás stabilan működik, bizonyos területeken csökkent a hálapénz és kevesebb lett a "potyautas". A tárcavezető hozzátette, hogy az új rendszerben is fennmarad az egységes nemzeti kockázatközösség és mindenki biztosított lesz.
Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezető-helyettese méltatta a debreceni rövidpályás úszó Európa-bajnokságon elért magyar sikereket, illetve Szávay Ágnes teniszezőt és Talmácsi Gábor motorversenyzőt. Felszólalása második felében Gyurcsány Ferenc miniszterelnökön kérte számon, hogy az általa idén meghirdetett programokból hány teljesült.

Az ellenzéki politikus megemlítette a miniszterelnök Szembenézés című írását, a Zászlóshajó-programot, a szeptemberben bejelentetett 48 pontot és az úgynevezett tisztasági csomagot. Dávid Ibolya összesítése szerint a miniszterelnök idén 83 programot hirdetett meg, de a "számadás napján hallgat."

A kormányfő válaszában azt mondta, hogy hétfőn az Országgyűlés két fontos kérdésről, az egészségbiztosítás átalakításáról és az ellenzék népszavazási kérdéséiről is dönteni fog, ezért még elhamarkodott az évértékelés.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a Szembenézésben nem volt szándéka programot adni, abban arról írt, milyennek látja az ország elmúlt néhány évét. Az összes többi kérdésben egyetlen programot valósít meg a kormány, ez pedig egy büszke, felelős polgári Magyarország megteremtéséről szól - tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök közölte, hogy az idei év politikájának középpontjában egyik oldalról egy új egyensúly megteremtése áll a közpénzügyekben, amit véleménye szerint külföldön is elismernek. A többi program pedig egy szolidáris társadalom és egy sikeresebb ország megteremtéséről szól - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását