2024. április 27. - Zita

Nem beszéli az ország nyelvét a szépségkirálynő

Még csehül is beszél, flamandul viszont alig tud Miss Belgium - írta felháborodottan a flamand sajtó Alizée Pulicek szépségkirálynővé választása kapcsán.
2007. december 17. hétfő 18:17 - Hírextra

A vallon szőkeséget vasárnap választották a Belga Királyság szépének a flandriai Antwerpenben. Amikor a színpadon bevallotta, hogy gyenge nyelvtudása miatt a flamand nyelven feltett kérdésekre nem tud válaszolni, a Lotto Arena 4 ezer fős közönsége kórusban kezdett pfujolni és fütyülni.
A verseny után tartott sajtótájékoztatón tovább folytatódott az újdonsült Miss Belgium kálváriája. A flamand újságírók nagyon megszorongatták a 20 éves diáklányt, és végül nyilvánosan meg kellett ígérnie, hogy rendesen megtanulja honfitársai többségének anyanyelvét.

Hétfőn a flamand lapok mind-mind címoldalon tudósítottak az egyébként angolul és még csehül is remekül beszélő romanisztika szakos bölcsészhallgató hiányos nyelvtudásáról. A De Standaard honlapján külön fórumtopic is nyílt és szavazni is lehet arról a kérdésről, hogy kell-e tudnia flamandul Miss Belgiumnak.

A Het Laatse Nieuws kommentátora szerint a hónapok óta egyre csak mélyülő belpolitikai válság "már a nemzettest leglágyabb részeit is elérte."

A fél éve tartó belpolitikai krízis gyökere a két nagy népcsoport, a francia anyanyelvű vallonok és a holland sajátos észak-belgiumi változatát beszélő flamandok szembenállása. A közvélemény-kutatási adatok ugyan azt támasztják alá, hogy a lakosság túlnyomó többsége továbbra is a közös állam és a "belga identitás" megőrzése mellett van, a június 10-i parlamenti választások óta mégsem sikerült kormányt alakítani. Alapvetően azért, mert a viszonylag szegény Vallónia pártjai nem hajlandóak elfogadni az ország mintegy 60 százalékát kitevő flamandok követelését, hogy tovább növeljék a két közösség, illetve a két tartomány önállóságát. Attól tartanak, hogy ha ezt megtennék, akkor a tehetősebb Flandria elhanyagolná a déli Vallónia fejlesztését.

A főváros, Brüsszel egyébként túlnyomórészt franciaajkúnak számít, de flamand többségű területek veszik körül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását