2024. május 10. - Ármin, Pálma

Eljárás indul egy szakszervezeti vezető ellen

A Kapos Volán Zrt. vezetése eljárást indított Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) somogyi szervezetének elnöke, az október 30-i, jogellenesnek bizonyult sztrájk szervezője ellen.
2007. december 17. hétfő 13:46 - Hírextra
A KKSZ azért tartott demonstrációt október 30-án, hogy a buszsofőrök nyugdíjas korkedvezménye ne függjön az általuk vezetett jármű típusától. A követelésnek egyedül a Somogy megyei tagszervezet, a Kapos Volán dolgozói adtak nyomatékot munkabeszüntetéssel is, amit a bíróság első fokon - már az eseményt megelőzően - jogellenesnek ítélt, majd a közelmúltban megszületett újabb, immár jogerős bírósági ítélet is megerősítette ezt.

Dobi István az MTI-nek hétfőn elmondta, ezek után szóban azt közölte vele a cégvezető, hogy vagy közös megegyezéssel távozik a társaságtól, és megmarad a cég által a szakszervezetnek nyújtott minden eddigi kedvezmény, vagy a rendkívüli felmondást választhatja. Ez utóbbi esetben - állította Dobi István - a társaság újragondolja a szakszervezettel korábban kötött, számos többletjuttatást tartalmazó megállapodását.

A szakszervezeti vezető kifejtette, a lépést retorziónak tartja, ezért munkaügyi bírósághoz fordul, s egyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ügy rányomja bélyegét a munkáltató és munkavállalók között jelenleg is folyamatban lévő bértárgyalásokra, ahol nem közelednek az álláspontok.
Torma Kálmán, a társaság vezérigazgatója nem kívánt nyilatkozni Dobi István ügyéről, mondván, hogy az eljárás még folyamatban van. Hangsúlyozta, ez nem érinti a szakszervezeti vezetői státuszt, amelyhez a Kapos Volánnak semmi köze. A történtek legfeljebb Dobi - eddig számára kedvező státuszt biztosító - munkaviszonyát érinthetik - tette hozzá.

A Kapos Volán ugyanis Dobit szakszervezeti vezetőként fizeti, így ő egyébként nem végez a cég számára munkát - jelezte.

Torma Kálmán a bértárgyalásokkal kapcsolatban kifejtette, a cégnek jövőre 700 millió forintos működési hiánnyal kell számolnia. Ehhez képest erőn felüli vállalás a 4,5 százalékos juttatásemelés, amiből nem kívánnak engedni - hangsúlyozta.

A vezérigazgató kiemelte, az ország 24 Volán-társasága közül a somogyi bérei a középmezőnyben helyezkednek el, a legnagyobb állományt jelentő buszsofőrök fizetése azonban a 7. legjobbnak számít ugyanebben az összehasonlításban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását