2024. április 16. - Csongor

Kerüljük karácsonykor a stresszt

Ne rontsuk el a karácsonyt! - figyelmeztettek hétfőn tekintélyes német orvosok.Egy Berlinben nyilvánosságra hozott, az ünnep előestéjére időzített szakértői jelentésből ugyanis egyértelműen kitűnt: hajlamosak vagyunk arra, hogy túlzottan is megterheljük m
2007. december 17. hétfő 13:43 - Hírextra
Ezáltal tönkretegyük egészségünket, illetve az egyik legszebb ünnepet is.

A karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos magas elvárások, a megfelelőnek vélt ajándékvásárlás, a családi harmónia utolsó pillanatban történő megteremtése sokak számára olyan rendkívüli megterhelést jelent, hogy az már az egészség rovására megy. Mindehhez még hozzájön, hogy sokan a karácsonyi, illetve az újévi ünnepek előtt akarnak "rendet teremteni" mind a magán, mind a szakmai élet frontján, s elvégezni mindazt, amire az év során nem jutott elegendő idő.
A rendkívül komoly hangú figyelmeztetés szerint ha nem vagyunk képesek arra, hogy még időben engedjünk a gyeplőn, könnyen felőrlődünk az előkészületek taposómalmában, s a karácsonyi ünnep az elviselhetetlen megpróbáltatások időszakává válik. A stressz ugyanis az agyban, illetve a mellékvesékben olyan hormonokat termel, amelyek megterhelik a légzést, valamint a szív- és vérkeringés rendszerét, s a szervezet egyensúlya felbomlik. Aki csak energiát fogyaszt, anélkül, hogy "utána tankolna", annak a szíve is gyorsabban ver, s vérnyomása emelkedik. Mindez pedig egészségtelen.

A szervezet energiahiánya pedig teljes kimerüléshez vezet. Aki pedig még időben nem kap észbe, az a szentestén kiégve ül majd a karácsonyfa előtt, s egyáltalán nem képes örülni. Ráadásul az első panaszok gyakran akkor jelentkeznek, amikor azt hisszük: most már megnyugodhatunk. A migrén például az első jel lehet.

A német orvosok mindenekelőtt azt tanácsolják, hogy az előkészületeket, illetve a tennivalókat igyekezzünk pozitív stresszé változtatni. Azaz próbáljuk a karácsonyt valóban szép és örömteli eseménynek - s nem egyfajta tehernek - tekinteni. Törekedni kell arra, hogy időben megtervezzük az ajándékokat, s a karácsonyi vacsorát, s akkor közvetlenül az ünnep előtt már lesz időnk ellazulni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását