2024. április 26. - Ervin

Orbán: "A népszavazást az emberek akarták"

Demokráciában az embereken múlik, meddig van hatalmon egy kormány, illetve mit tehet, mit nem; ha az emberek összefognak, a kabinetet korlátok közé tudják szorítani. Ezt Orbán Viktor mondta az ATV Pont 7 című, felvételről sugárzott műsorában vasárnap.
2007. december 16. vasárnap 19:38 - Hírextra
A közel hatvan perces műsorban a Fidesz elnöke jórészt a népszavazásról beszélt, több esetben is vitába keveredve a műsorvezetővel. Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy a saját vágyait fogalmazza meg, amikor arról beszél, hogyha a referendum érvényes és eredményes lesz, megbukhat a kormány, egyebek mellett azt mondta: személyes véleménye, hogy az ország megbénult, a kormány káoszt idézett elő, egyetlen reformot sem tud végigvinni, így elvész az esélye, hogy sikeresen kormányozzon.

Az ellenzéki politikus ezután egy újabb műsorvezetői felvetésre, mely szerint az alkotmány négyéves kormányzati ciklusról rendelkezik, azt mondta, ennek nincs jelentősége, mert választás előbb is lehet.

A beszélgetés úgy folytatódott, hogy a riporter azt mondta, hazárdirozás, ha valaki felvet valamit, de nem mondja meg a következményeit, mire Orbán Viktor úgy reagált: a népszavazást az emberek akarták.

Demokráciában az embereken múlik, meddig van hatalmon egy kormány, illetve mit tehet, mit nem; ha az emberek összefognak, a kabinetet korlátok közé tudják szorítani - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben kitért arra is: senki sem tarthatja fenn magának a jogot, hogy előre megmondja az embereknek, mit tegyenek a népszavazás után. Olyat tegyenek, ami a békesség és az erőszakmentesség határán belül marad - folytatta a fideszes politikus hozzátéve: bármi megtörténhet a népszavazás után.

Arra a kérdésre, hogy milyen forgatókönyv létezik a referendum utáni időszakra, Orbán Viktor úgy válaszolt, nincs forgatókönyv, mert az a kérdés, hogy az emberek mit gondolnak.

A műsorvezető ekkor azt mondta, a Fidesz elnöke is nagyon jól tudja, hogy a népszavazás nem választás. A politikus minderre úgy reflektált, nem egyszerűen három kérdésről szavazunk, hanem azok alapján döntik el az emberek, milyen irányba menjen az ország, mert a legfontosabb problémákról lesz szó.

A műsorvezető feltette azt a kérdést is, hogyha a népszavazáson elbuknak a Fidesz kérdései, Orbán Viktor is elbukik-e egy újabb választást. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: ha elbuknak a párt kérdései, tudomásul veszik, hogy az emberek más állásponton vannak, mint pártja.

"A Fidesz el van határolódva" a Magyar Gárdától, és elítél minden olyan politikát, ami félelmet kelt, ami kirekesztő, és ami meg akarja fosztani az embereket a jogaiktól. Erről Orbán Viktor az ATV Pont 7 című vasárnap esti, felvételről sugárzott adásában beszélt.

A műsorvezető arról kérdezte a Fidesz elnökét, kijelenti-e valaha, hogy elhatárolódik a Magyar Gárdától és a Jobbiktól.

Olyat nem hallhat, hogy elhatárolódunk, mert el vagyunk határolódva - válaszolta Orbán Viktor.
"Beállt helyzetről tudok beszélni: a Fidesz el van határolódva, és így is marad" - tette hozzá hangsúlyozva: a Jobbiktól is el vannak határolódva.

A fideszes politikus ezzel kapcsolatban azt is mondta, pártja elítél minden olyan politikát, ami félelmet kelt, kirekesztő, valamint meg akarja fosztani az embereket jogaiktól. Orbán Viktor elmondta még, mind Sólyom László államfő, mind Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke Magyar Gárdával összefüggésben tett nyilatkozatával teljes mértékben egyetért.

A műsorvezető ekkor felvetette: az önkormányzati választáson megtörtént, hogy a Jobbik támogatta a Fidesz jelöltjét.

A Jobbik azt támogat, akit akar; országos szinten semmiféle együttműködést nem akarunk kialakítani a Jobbikkal, nem tartunk igényt a támogatásukra, helyi szinten pedig helyi szintre bízzuk - fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzáfűzte: helyi szinten sem lehet olyan politikát folytatnia a Fidesznek, ami az emberi jogok tiszteletével ellentétes lenne.

Szó volt a műsorban a Fidesz programjáról is. A pártelnök erről azt mondta, az alapprogram. Arra a felvetésre, hogy túl általános, kevés konkrétumot tartalmaz, Orbán Viktor kifejtette: az oktatás kapcsán például azt írják, hogy megtartanák a falusi iskolákat, és inkább erre, mint a digitális táblákra fordítanának 35 milliárd forintot.

A Fidesz elnöke a műsorban elmondta azt is: nem hiszi el a szocialistáknak, amit mondanak, elvesztették hitelességüket, nincs hitele a kormánynak, nem hajlandók beépíteni az emberek akaratát a kormányzásba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását