2024. április 20. - Tivadar

A Los Angeles Times lesajnálta a Taxidermiát

Pálfi György Taxidermia című filmjét - amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film kategóriában a 2008-as Oscar-jelölésre - az esélytelenek közé sorolta a Los Angeles Times szakírója.
2007. december 16. vasárnap 22:29 - Hírextra
A Taxidermia elsöprő fölénnyel szerezné meg a legtrágárabb filmnek járó Oscart; az amerikai filmművészeti akadémia tagjai menekülnek a vetítésekről - írta Tom O,Neil.

A Times az eddigi kritikák, a jegyeladási adatok, a belső vetítések és a korábbi elismerések alapján igyekezett egyfajta előzetes sorrendet felállítani arról, mely alkotások pályáznak a legnagyobb eséllyel az Oscarra és melyek a legesélytelenebbek. A lap három csoportra - a kedvencek, a még esélyesek és az esélytelenek kategóriájára - osztotta a nevezett filmeket.

A Times 13 filmet sorol a legjobb külföldi filmek között a kedvencek közé. További 26-ról érzi úgy, hogy van még esélye bekerülni abba az öt jelöltbe, amely az Oscar-díjért versenghet majd a filmakadémia képviselőinek döntése alapján. A listát január 22-én hozzák nyilvánosságra. A harmadik, legcsekélyebb reményű alkotások száma 23. Ezek között említi a Times Pálfi György filmjét.

Az újság szerint meglepetések még történhetnek, de az eddigi információk alapján a legesélyesebb alkotások mezőnye kirajzolódott.

A szakíró a külföldi filmek kategóriájában a Taxidermiával kapcsolatban érez késztetést néhány megjegyzést tenni. A Parti Nagy Lajos novellái alapján készült film nagyapa, apa és a fiú történetét dolgozza fel, a tisztiszolga, az élsportoló és a preparátor mester életét: az egyik szereplő szerelemre, a másik sikerre, a harmadik halhatatlanságra vágyik. Sok magyar szemérmes ismertéssel szemben a lap kendőzetlenül beszél az alkotásról.

"Magyarország jelöltje, a Taxidermia elsöprő győzelemmel... hányás és egyéb testnedvek elsöprő áradatával szerezné meg a legtrágárabb filmnek járó Oscart. A filmben égő pénisz, szex egy kibelezett disznótetemmel és groteszk zabálás látható (minek leszedni az édességekről a csomagolópapírt, amikor így óránként 170-nel több szelet csokoládét lehet felfalni?)" - olvashatja az amerikai érdeklődő.

A Times szerint a Taxidermia a nyers valóságot kedvelő filmrajongók körében már kultuszfilm. "A filmakadémia tagjai azonban - akik másféle szirupos filmeket kedvelnek - menekülnek a vetítésekről" - írta Tom O,Neil.

A magyar és nemzetközi fesztiválokon is díjat nyert Taxidermia hivatalos magyar nevezéséről szeptemberben döntött az illetékes bizottság. Pálfi György - aki Taxidermia című filmjével elnyerte a 37. Magyar Filmszemle fődíját - nagy örömmel, egyúttal szkeptikusan fogadta a döntést. Véleménye szerint a Taxidermia a legtöbb olyan értékkel szembemegy, amelyet Oscar-díjjal lehet jutalmazni, szerinte különleges helyzet alakult ki azzal, hogy az ő filmjét küldik az amerikai "álmok városába". Mint mondta, meglepte a nevezés, mivel alkotásának értékvilága még az amerikai független filmnél is "függetlenebb", nem beszélve Hollywood pénz- és szórakoztatóközpontú filmkészítésének profiljáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását