2024. május 5. - Györgyi

A németeknél jó külügyminiszternek lenni

A németek kedvelik külügyminisztereiket. Ezt erősítette meg az a legújabb közvélemény-kutatás, amelynek eredményeit vasárnap hozták nyilvánosságra Berlinben.
2007. december 16. vasárnap 22:44 - Hírextra
Eszerint több mint két évvel a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány hivatalba lépése után első ízben előzte meg a népszerűségi listán Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter Angela Merkel kancellárt.

Steinmeier eszerint méltó elődeihez. Hiszen a még ma is aktív egykori külügyminiszter, a 81. évében jár Hans-Dietrich Genscher annak idején éveken keresztül vezette a politikusok népszerűségi listáját, akárcsak utóda, a szintén szabaddemokrata Klaus Kinkel, nem is beszélve Steinmeier elődjéről, a Zöldek korábbi, rendkívül népszerű vezetőjéről, a politikának azóta búcsút mondott Joschka Fischerről.

Ráadásul Frank-Walter Steinmeier a Merkel-kormány 2005 novemberi hivatalba lépésekor amolyan szürke eminenciásnak számított. A korábbi Schröder-kormány idején a kancellári hivatal vezetője volt, s alig ismerték őt. Most pedig lekörözte Merkelt, s értesülések szerint szociáldemokrata körökben már azon törik a fejüket, vajon a 2009-ben esedékes országos parlamenti választásokon nem őt kellene-e indítani az SPD kancellárjelöltjeként a párt jelenlegi elnöke, Kurt Beck helyett. Sokan úgy vélik,talán nagyobb eséllyel vehetné fel a versenyt a konzervatív Angela Merkellel szemben.

S hogy mivel magyarázható Steinmeier - illetve a német külügyminiszterek - népszerűsége? Szakértők szerint mindenekelőtt azzal, hogy az ország vezető diplomatájának nem kell foglalkoznia fájdalmas reformokkal, mint az egészségügyi, a munkaügyi vagy épp a pénzügyi tárca birtokosáának. A külügyek irányítója ehelyett nem tesz mást, csak kezet ráz fontosabbnál fontosabb külföldi államférfiakkal. Ez pedig felettébb tetszik a nemzetközi elismerésre vágyó németeknek.

A különböző közvélemény-kutató intézetek vezetői ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy Steinmeier népszerűsége nehezen kamatoztatható a legközelebbi választásokon. Bármennyire is szeretik a németek külügyminiszterüket, a szavazáskor általában nem kül-,hanem belpolitikai szempontok alapján döntenek. Steinmeiernek tehát - amennyiben kancellárjelölt akar lenni - meg kell tanulnia "belpolitizálni" is.

A háború utáni Németország történetében eddig csak egy külügyminiszternek sikerült elnyernie a kancellári hivatalt. Ezt a politikust Willy Brandtnak hívták. Ő azonban kancellárrá történt megválasztása előtt már hosszú időn át kipróbálta magát belpolitikusként Berlin kormányzó polgármesterének, illetve a Német Szociáldemokrata Párt elnökének tisztségében. S mindennek ellenére 1969-ben csak egy hajszállal lett kancellár.

Mindez azonban nem változtat azon, hogy jelenleg Frank-Walter Steinmeier Németország legnépszerűbb politikusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását