2024. május 8. - Mihály

Százéves felvételek

A Párizsi Operaház és a Francia Nemzeti Könyvtár a jövő héten kiállítja azt a két, operafelvételeket tartalmazó urnát, amit száz évvel ezelőtt zártak el az Operaház pincéjében, írta szombaton az AFP francia hírügynökség. A kor nagy operacsillagainak felvé
2007. december 15. szombat 13:03 - Hírextra
Az összesen 24 lemezt tartalmazó urnákat 1907 december 24-én helyezték el a Párizsi Operaház pincéjében. A lemezeken a kor nagy operacsillagai, többek között Nellie Melba és Enrico Caruso éneklik Verdi, Bizet és más szerzők műveit. A lemezeket a Gramphone Company franciaországi vezetője ajándékozta az utókornak, aki kikötötte, hogy csak száz évvel később lehet felnyitni az időkapszulákat.

A lemezeket tartalmazó urnákat már 1989-ben kiásták, és a Nemzeti Könyvtárba szállították, hogy biztonságos körülmények között tudják tárolni azokat. A relikviát december 19-én mutatják be a nagyközönségnek, de magukat a lemezeket egyelőre nem veszik ki az urnákból, így egyelőre nem lehet meghallgatni azokat.

A lemezeket különleges óvintézkedések mellett majd csak valamikor 2008-ban nyitják fel. A védőburkolat ugyanis veszélyes lehet a készítésekor felhasznált azbeszt miatt.

Az EMI zenekiadó, a Gramophone Company jogutódja jelezte, hogy a lemezeken hallható felvételekből egy CD-t adnak majd ki, és új időkapszulát készítenek a kortárs opera tiszteletére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását