2024. április 29. - Péter

Több a jódozott só a háztartásokban

A jódozott só a világ háztartásainak már 70 százalékában jelen van, míg az 1990-es évek elején ez az arány még csak 20 százalékos volt: ez azt jelenti, hogy az agykárosodást is okozó jódhiány egyre több gyermek esetében válik elháríthatóvá.
2007. december 14. péntek 03:31 - Hírextra

Erről A Jódhiány Tartós Kiküszöbölésének Hálózata (honlap: http://206.191.51.240/index.html) adott hírt, amelynek tagja a WHO és az UNICEF is. A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy harminchat országban sürgős cselekvésre van szükség, mivel ezekben a háztartásoknak csak kevesebb mint a felében alkalmaznak jódozott sót.

A szegénység, a rossz társadalmi helyzet, az egészségügyi ellátás elégtelen volta vagy hiánya legalább 200 millió gyermeket foszt meg az egészséges élettől a fejlődő országokban.
A jódhálózat arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy a háztartások maradék harminc százalékában is legyen jódozott só.

A szervezet másik adata szerint a jódozott só sikeres reklámozásának és alkalmazásának köszönhetően további 84 millió újszülött esetében védhető ki a jódhiány miatti agykárosodás.
Jódra elsősorban a pajzsmirigy-hormonok képződéséhez van szükség. Ezek a hormonok fontos szabályozó szerepet töltenek be a szervezet működésében: így részt vesznek az anyagcserefolyamatok összehangolásában, szükségesek a normális növekedéshez, a testi és szellemi fejlődéshez, a reprodukcióhoz, szerepet játszanak a hőszabályozásban, a vérképzésben, az ideg- és izomműködésben. Jódhiány esetén golyva (pajzsmirigy-megnagyobbodás) alakulhat ki.
A jódhiány népbetegség. A WHO adatai szerint a világon 800-1000 millió ember szenved jódhiányban, és több mint 10 millió gyermeknél okozott a jódhiány szellemi károsodást.

Terhességi jódhiány esetén nő a vetélés, a koraszülés kockázata, sőt emiatt károsodhat a magzat központi idegrendszere is. Szoptatás alatt az anyatej jódtartalma az anya jódellátottságától függ.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását