2024. május 5. - Györgyi

Spiegelspiel - ki lesz a főszerk?

Gőzerővel folyik Hamburgban a találgatás, vajon ki ülhet be jó egy év múlva a Der Spiegel főszerkesztői székébe, miután a hírmagazin munkatársai 2008. december 31-i hatállyal megváltak Stefan Austtól, jelenlegi főnöküktől.
2007. december 14. péntek 13:29 - Hírextra
A meglepő döntést az a konstelláció tette lehetővé, amely még a "német demokrácia rohamlövegét" 1946-ban alapító első tulajdonos-főszerkesztőnek köszönhető. Rudolf Augstein 1974-ben egy nagyvonalú gesztussal a hírmagazint kiadó Spiegel-Verlag tőkéjének a felét a szerkesztőség munkatársainak ajándékozta, miáltal azok döntő beleszólást kaptak a mindenkori főszerkesztő személyének a kiválasztásába. A kiadó üzleti forgalma évi 330 millió euró (83 milliárd forint), a nyereség tekintélyes - ám mértéke üzleti titok.

Aust a szakma szemében jól vezette a Spiegelt, s időnként még arra is jutott ideje, hogy magvas írásokkal gazdagítsa a hírmagazint (például idén, a Vörös Hadsereg Frakció véres terrorhadjáratának 30. évfordulóján közölt ötrészes sorozattal). Nem feltűnően, de mégis érzékelhetően visszafogta azt a trendet, amely - főként az idős kora ellenére még írogató Augstein opuszainak képében - kissé a nemzetieskedő felhangok felé tolta el a Der Spiegel alaptónusát a 90-es években. Az, hogy mandátumát nem hosszabbították meg, általános meglepetést keltett.

A meglepetésnél már csak a tanácstalanság volt nagyobb, amikor a kiszemelt utód a hét elején nemet mondott. A tulajdonosi jogok 50,5 százalékát gyakorló szerkesztőségi gárda szívesen látta volna a hetilap élén Claus Klebert, a ZDF televízió esti hírmagazinjának, a heute-journalnak a főnökét. Az 52 éves Kleber általános elismertségnek és tiszteletnek örvend a szakmában. Azt, hogy igazi nagyágyú, nem csak londoni és washingtoni kiküldetésével (előbb az ARD, majd a ZDF tudósítójaként) bizonyította, de a heute-journal műsorvezetői székében 2003 óta mutatott teljesítményével is. Jó fellépésű, villámgyorsan kapcsoló, az adott témát a legapróbb részletekig ismerőt újságíró, akinek választékos stílusából nem hiányzik a humor és a hatalmasokat finoman csipkedő gúny sem.

Hosszas vívódás után Kleber végül nemet mondott a "megtisztelő" felkérésre. Mint fogalmazott, döntésével nem a legtekintélyesebb német sajtótermék ellen, hanem a legtekintélyesebb elektronikus médium, a ZDF mellett tette le a garast.
Az "ejtőernyős" jelölttől kapott kosár után egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Aust utódát házon belül fogják megtalálni. Az esélyesek között emlegetik Hamburgban Matthias Müller von Blumencront, a spiegel-online vezetőjét és Martin Doerryt, Aust jelenlegi helyettesét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását