2024. április 20. - Tivadar

Keveset tudunk Kovács szerint az EU-ról

Kovács László szerint még mindig nagyon keveset tudnak a magyarok az Európai Unióról, és részben ez lehet az oka a közösséggel szembeni erős szkeptikusságuknak is, a magyar EU-biztos pénteken egy parlamenti konferencián az uniós kommunikáció fontosságát h
2007. december 14. péntek 15:24 - Hírextra
Kovács László az ősszel indult "50 év integráció 50 helyszínen" rendezvénysorozatot lezáró ünnepségén úgy vélte: a túlzott várakozások, a konvergenciaprogrammal járó megszorítások hatása és a kevés információ játszott szerepet abban, hogy Magyarországon ma erős az unióval szemben szkeptikusok tábora.

Ez utóbbira utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy egy magyar közvélemény-kutatást követő célzott tájékoztató (200 fő bevonásával zajló) tréninget követően 25 százalékkal nőtt azok aránya, akiknek pozitív véleménye volt az Európai Unióról.

Az EU-biztos elismeréssel szólt a most lezárult országos tájékoztató programról, melynek során két hónap alatt több mint félszáz településen tartottak fórumokat, kerekasztal-beszélgetéseket az unió jövőjéről, és így "közelebb tudták vinni az emberekhez az integrációt".

Az EU mi vagyunk, Magyarország egyike a tagállamok 500 milliós lélekszámú közösségének, így olyan döntések részesei lehetünk, amelyek távoli országokat is befolyásolnak - mondta.
Az úgynevezett lisszaboni szerződésre utalva azt mondta, ha nem jött volna létre a megállapodás, "ha nincs aláírás", akkor "válsághangulat uralkodott volna el", és lettek volna, akik már temették volna az uniót.

Az EU-biztos közölte: álláspontja szerint az aláírt szerződésben minden olyan fontos elem benne van, ami az alkotmányos szerződésben is megvolt.

A konferenciát és az azt megelőző országos programsorozatot annak emlékére rendezték meg, hogy 1957-ben Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg, Hollandia és Olaszország aláírták a Római Szerződést és ezzel megalakult az EU elődje, az Európai Gazdasági Közösség.

Az Európai Unióhoz legutóbb két ország csatlakozott; Románia és Bulgária, velük együtt ma már 27 ország, közel 500 millió lakos tartozik a politikai és gazdasági közösséghez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását