2024. április 20. - Tivadar

Árvíz után vízhiány

A múlt heti árvizek és földcsuszamlások után most a vízhiány állítja próba elé a szlovéniai Felső-Krajna lakosságát.
2007. szeptember 24. hétfő 19:22 - Hírextra

A 4 ezer fős Zeleznikiben például még legalább egy hónapig nem lesz vezetékes víz, mert az egész csatornarendszer tönkrement. A hatóságok közfürdőt rögtönöztek egy strandból, hogy a helybeliek legalább tusolni tudjanak. Több százan a hadsereg tábori konyháin főznek, mert használhatatlan a saját konyhájuk.

Mintegy ezer tűzoltó és katona tisztítja a sarat az utcákról és épületekből. A falut a múlt héten kedden szó szerint sárlavina öntötte el. A térségben néhány óra alatt annyi csapadék esett, mint máskor egész szeptemberben.

Az ország északi részét sújtó természeti katasztrófában hatan meghaltak, házak százai kerültek víz alá és legalább száz autót elsodort a megáradt patakok és folyók vize. A kár 276 millió euró (68 milliárd forint). Ez meghaladja a költségvetés tartalékait, a kormány így Szlovénia 2004-es csatlakozása óta először az Európai Unióhoz fordul segítségért.

Szlovénia legújabb kori történetének legpusztítóbb természeti csapását a szolidaritás soha nem látott hulláma követi. Alig néhány nap alatt több százezer eurót ajánlottak fel a károsultak javára. Csak a közszolgálati televízió péntek esti jótékonysági gáláján 800 ezer euró gyűlt össze. Megállás nélkül érkeznek a segélyszállítmányok Felső-Krajnába az egész országból, a legtöbben ruhákat küldenek honfitársaiknak, akiknek egész vagyona odaveszett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását