2024. május 4. - Mónika, Flórián

Demonstrálnak este a szülők

A szervezők szerint a békés egymás mellett élésért, a kisebbségi önkormányzatok szerint a helyi cigányság ellen tüntetnek péntek este a Pest megyei Kerepesen a helyi iskola szülői munkaközösségének tagjai. Franka Tibor polgármester szerint nem cigányellen
2007. december 14. péntek 10:28 - Hírextra
A kerepesi általános iskolának több mint 300 diákja van, de az utóbbi időben egyre többen iratkoznak ki az intézményből, állítólag két tucat roma diák és szüleik deviáns viselkedése miatt. A szülők egy része ezért szervez péntek este 18 órától fáklyás felvonulást. A Roma Polgárjogi Alapítvány ellentüntetést helyezett kilátásba, a helyiek közül pedig többen vidéki rokonokhoz költöztették a családjukat.

Az Országos Cigány Önkormányzat kérte a rendőrséget, hogy tiltsa meg a megmozdulást, de azt végül engedélyezték. Bár tervezték, a Magyar Gárda mégsem biztosítja a felvonulást, a szervezet csütörtökön hivatalosan is visszalépett a részvételtől.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtök délután a gödöllői kapitányságon egyeztettek az érintettek. Megállapodtak, hogy a fáklyás tüntetést a bejelentő férfi által felkért rendezők biztosítják.

A polgármester szerint nem cigányellenes demonstráció készülődik, a kerepesi romáknak nem kell félniük. Franka Tibor a Népszabadságnak azt mondta: a szegénység és néhány neveletlen tanuló ellen tüntetnek este. "Szülők vonulnak majd, és teljesen mindegy, hogy nekik milyen a bőrszínük" - tette hozzá.

A tüntetés előtt sajtótájékoztatót tart péntek este Kerepesen Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke. Ott lesz Gulyás József, a liberális párt Pest megyei elnöke is. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes már korábban jelezte, hogy több más szabaddemokrata politkussal együtt elmegy tiltakozásul Kerepesre.

Feleslegesnek tartja a politikusok kirohanásait a kerepesi tüntetéssel kapcsolatban Dávid Ibolya. Az MDF elnöke a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: az ehhez hasonló demonstrációk ügyében nem a politikának, hanem a hatóságoknak kell igazságot szolgáltatniuk. Mivel azonban a Magyar Gárda nem kért, és nem is kapott területfoglalási engedélyt, az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja - tette hozzá.

A rendőrség képes eldönteni, hogy mikor sért törvényt egy tüntetés, és ha egy csoport nyíltan zsidózni vagy cigányozni kezd, bármikor feloszlathatja - közölte a pártelnök. A megoldás kulcsa ugyanakkor az ügyészség kezében van: ha a testület jogellenesnek találja a Gárda tevékenységét, kezdeményezheti a feloszlatását a bíróságon - hangsúlyozta Dávid Ibolya.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását