2024. április 26. - Ervin

Bérleteket tessék

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar Bach és a XX. század címmel indít bérletsorozatot, amelynek első koncertje szombaton hangzik el az Olasz Kultúrintézetben, Gémesi Géza vezényletével - közölte az együttes sajtóreferense az MTI-vel.
2007. december 14. péntek 09:04 - Hírextra

Bukta Julianna elmondta, hogy a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Keller András a kortárs zene neves előadóit kérte fel a Bach és a XX. század című sorozat koncertjeire közreműködőnek, karmesternek. A hangversenyeken Bach művei mellett a mai magyar zeneszerzés egy-egy reprezentánsának műve szólal meg.

A négy koncertből álló sorozat első estjére Webern, Vidovszky és Bach alkotásait válogatta a műsorba Gémesi Géza karmester-zeneszerző. A közelmúltban elhunyt Szőllősy András zeneszerző emlékére azonban kiegészítették a programot. Előadják Addio - Georgii Kroó in memoriam című művét, amelynek megszólaltatásában hegedűn közreműködik Keller András is - mutatott rá a sajtóreferens.

Gémesi Gézát idézve kiemelte: a koncert műsorán szereplő Anton Webern darabok annyira sűrített alkotások, hogy nehezen illeszthetőek a koncertéletben bevett hagyományos programszerkezetbe. Mivel azonban Webern munkássága alapvető hatással volt az eltelt évtizedek zeneszerzésére, egy jelentős ambíciókkal bíró zenekarnak játszania kell kompozícióit.

Hozzátette: az egész programsorozat érdekessége a múlt és a jelen kölcsönhatása. A modernnek nevezett új zenét a XXI. század hallgatósága még mindig idegennek, szokatlannak érzi. Ezt az elszigeteltséget kívánja feloldani Földes Imre zenetudós előadása.

A koncert előtt, fél hétkor kezdődő bevezetőjében a múlt század második felének egyik legnagyobb magyarországi zenész-egyéniségéről, Simon Albertről is szól, arról a kiváló személyről, akinek emlékére ajánlja a négy részből álló hangversenysorozatot a zenekar.

A négy koncert közül csak az áprilisit vezényli az új zeneigazgató, Keller András. A sorozat januári koncertjét Rácz Zoltán, a júniusit pedig Takács-Nagy Gábor dirigálja. Januárban is elhangzik egy ősbemutató, Jeney Zoltán új darabja a Monody - in memoriam Igor Stravinsky.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását