2024. április 29. - Péter

125 éve pezseg a Törley-pezsgő

Százhuszonöt éve, 1882. november 18-án nyílt meg Budafokon Törley József és Tsa Pezsgőgyára, ahol a ma is a legismertebb magyar pezsgő készül. A szénsavval telített bor készítésének titkára a XVII. század végén jött rá a franciaországi Champagne-ban Dom P
2007. november 16. péntek 13:12 - Hírextra
Az ital fogyasztása a XIX. században lett igazán divatos az európai arisztokrácia és nagypolgárság körében, a század végén már Magyarországon is több mint tíz vállalkozás foglalkozott pezsgőgyártással. A Törley színre lépése előtt a legnevezetesebb a J.E. Hubert által 1825-ben alapított pozsonyi és az 1876-ban indult pécsi pezsgőgyár volt, - amelyet Littke Lőrinc alapított.

Törley József a nagyhírű champagne-i borvidéken tanulta ki a pezsgőgyártás titkait, majd saját gyárat nyitott Reimsben. Amikor pezsgőjéhez megfelelő alapborokat keresett, meglepetéssel fedezte fel, hogy az addig vizsgált összes termőföld közül a budafoki áll legközelebb Champagne mészköves talajához, sőt a budafoki mészkőbe vájt pincék ugyanúgy biztosították az egyenletes hőmérsékletet, amely a jó pezsgő készítésének egyik záloga. Törley nem sokat habozott, 1882-ben Budafokra költöztette gyárát, amelyet a továbbiakban is úgy működtetett, ahogyan azt Franciaországban megtanulta, és a szőlőtermesztés legapróbb részleteit is tapasztalataihoz igazította etyeki szőlészetében.

Törley folyamatosan fejlesztette borászatát, például ő vezette be hazánkban a fagyasztással történő seprő-eltávolítást (degorzsálás). Korszerű pincéivel, mintaszerű telepével, gépesített gyártósoraival, saját teherautóparkjával és cége reklámozásával kiemelkedett a világ hasonló vállalatai közül. Amikor 1882-ben az első palackok elhagyták gyárát, ezt írta naplójába: "Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani."

Az 1890-es években már évi 300 ezer palack pezsgőt gyártott. Az 1896-os budapesti világkiállításon már mint "királyi és császári udvar kitüntetett szállítója" szerepelt, s hamarosan nemességet kapott az uralkodótól.

A Törley pezsgő ma is Magyarország egyik vezető világmárkája, folyamatosan jelen van a nemzetközi és hazai bor- és pezsgőfesztiválokon. A vállalat legutóbb 2007 júniusában nyert több díjat a Les Citadelles du Vin borversenyen, Franciaországban. A Törley idén 2-4 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, melynek mintegy 60 százalékát a pezsgő eladásából realizálja a cég.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását