2024. április 20. - Tivadar

Az EU vezetői pénteken döntenek

Az Európai Unió vezetői pénteken összehangolt európai választ próbálnak megfogalmazni arra a várható esetre, ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. A brüsszeli csúcstalálkozón a 27 tagállam vezetői és külügyminiszterei mellett az EU kül- és bizt
2007. december 14. péntek 10:21 - Hírextra
Az Európai Unió korábban igyekezett megakadályozni, hogy a koszovói vezetés egyoldalúan kikiáltsa a tartomány függetlenségét, mert szerintük annak nemzetközi egyeztetés keretében kell megtörténnie, és az Európai Unió felügyelete alatt.

Koszovó függetlenségét legalább négy uniós tagállam biztosan nem támogatja. Ciprus, Szlovákia, Spanyolország és Görögország attól tart ugyanis, hogy saját nemzeti kisebbségeik követendő példának tekinthetik Koszovó függetlenségét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 19-én foglalkozik Koszovó ügyével. Oroszország Szerbiát támogatja a kérdésben, és korábban azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az ENSZ döntését.

Csütörtökön a luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker azt mondta, az EU-t nem akadályozhatja egy orosz vétó lehetősége abban, hogy kiálljon a tartomány függetlensége mellett.

Koszovóról december 10-én, hétfőn zárultak le hivatalosan a Belgrád és Pristina közti tárgyalások. A felek között az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közvetített. Szerbia széleskörű autonómiát kínált Koszovónak. Pristina azonban a függetlenségen kívül másról hallani sem akar. A tartomány névleg Szerbia része, ám 1999 óta ENSZ fennhatóság alatt áll. Akkor a NATO erői indítottak akciót Szlobodan Milosevics elnök és katonái ellen, akik erőszakkal akarták letörni a koszovói albánok függetlenségi törekvéseit.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását