2024. április 29. - Péter

Áfacslás leleplezve

650 millió forintos áfacsalási ügynek járt a végére a vám- és pénzügyőrség kedden - erről rendkívüli sajtótájékoztatón pénteken számoltak be. Az összehangolt akcióban olyan magyar cégeket lepleztek le, amelyek Törökországból származó aranyat hoztak be az
2007. december 14. péntek 15:12 - Hírextra
Az adóhiány várhatóan azonban megtérül, mert a vámosok az akcióban lefoglaltak 780 kilogramm arany- és ezüstékszert, illetve készpénzt. Kanta Tünde a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója elmondta, hogy a keddi összehangolt akcióban 32 helyen csapott le 100 pénzügyőr egyidőben. A házkutatások közben 186 kilogramm arany- és 594 kilogramm ezüst ékszert, valamint 25 millió forint készpénzt foglaltak le. Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük négyen már előzetes letartóztatásban. Egyik társukat - Újvári Zoltánt - aki a bűncselekmény-sorozatban szintén aktív szerepet vállalt, még keresik.

A csalás lényege, hogy ékszerkereskedelemmel foglalkozó cégek Törökországból hoztak be aranyat az Unió területére. Mivel bármelyik országban vámkezeltethetik, ezt Szlovákiában tették meg, az áfa befizetésére azonban halasztást kértek a forgalomba helyezésig. Az ékszereket Szlovákiából visszahozták Magyarországra, de már mint az Unióból származó árut tüntették fel.
Az ügyleteket tavaly februártól idén novemberig folytatták. Az áfát ez idő alatt végül nem fizették be.

Kanta Tünde elmondta azt is, hogy idén ez már a 12. jelentős értékű lefoglalása a vámosoknak.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta, hogy a szervezett nemcsak az elfogásra, hanem az okozott kár megtérítésére is törekszik. Az előzetes számítások alapján úgy tűnik, hogy a lefoglalt nagy mennyiségű arany és ezüst fedezi a csalás miatti adókiesést.

Budai Bernadett kormányszóvivő a tájékoztatón arról beszélt, hogy ezzel tovább nőtt a fogyasztóvédelmi célú csillagszóró hadműveletben eddig lefoglalt áruk értéke. A hét hatóság közös akciójának részleteit a www.csillagszorohadmuvelet.info internetes oldalon lehet elolvasni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását