2024. április 25. - Márk

Zalai betlehemek

A legkülönfélébb anyagokból – csuhéból, fából, mézeskalácsból - más-más technikával elkészített, több mint száz betlehemi-jászolt mutatnak be azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső művelődési központ kiáll
2007. december 13. csütörtök 20:45 - Hírextra

Török Károlyné néprajzgyűjtő elmondta: az alkotók – gyermekek, felnőttek, nyugdíjasok, amatőrök és a népi iparművészek - a karácsonyi jelkép elkészítéséhez a hazai föld szinte minden terményét felhasználták. Az erdő-mező növényeiből, fákból, virágokból formázták meg a bábukat és a jászolt.

Készültek betlehemek csuhéból, mézeskalácsból, agyagból, fából, nemezből, csontokból és sókerámiából is. A kiállítás egyik különlegessége egy népi iparművész alkotása: a mester a betlehemi jászolban göcseji népviseletbe öltöztetett bábukat helyezett el.

A kis betlehemek a szállás- és az otthonkeresést ábrázolják. Az alkotásokban megfogalmazódik a gyönyörű történet, ahogy József és Mária meleg, biztonságos hajlékot keresett a kis Jézusnak – fogalmazta meg Török Károlyné.

A pályázatra fotók is érkeztek, amelyek egyebek között a zalai falvak élő "udvari betlehemeit" mutatják be. A képeken az adventi jelenet mellett megelevenednek néprajzi hagyományok is: mint például amikor a betlehemező gyerekek ócska cipőcskéjükben vitték mécseseiket a kistemplomba – tette hozzá Török Károlyné.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását