2024. április 30. - Katalin, Kitti

Minden harmadik ember veszélyben!

A világ és Magyarország felnőtt lakosságának egynegyede él magas vérnyomással, 10-15 év múlva pedig minden harmadik embert érint majd a szívinfarktusra és agyvérzésre erőteljesen hajlamosító betegség - figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társaságának elnö
2009. március 4. szerda 16:15 - HírExtra
Forster Tamás professzor hozzátette: a szervezet országos kampányt indít, hogy ráirányítsa a betegek figyelmét a magas vérnyomás életveszélyes következményeire és elkerülhetőségére.

A magas vérnyomás veszélyes betegség, mert sok éven keresztül tünetmentes lehet, vagyis ha valaki nem méri a vérnyomását, akkor észre sem veszi, hogy magas - mondta az InfoRádiónak a magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, hozzátéve: a betegségnek olyan komoly szövődményei alakulhatnak ki, amelyek visszafordíthatatlanná teszik a folyamatot.

Az egyik ilyen súlyos szövődmény lehet az agyvérzés, vagy más néven szélütés, amelyen a magas vérnyomásúak 72 százaléka átesik, de komoly probléma a szívinfarktus is, amely a betegek több mint felénél jelentkezik.

Forster Tamás elmondta: a jelenlegi adatok szerint a világ lakosságának negyede él magas vérnyomással, de az előrejelzések azt mutatják, hogy 15-20 év múlva már minden harmadik embert fogja érinteni a probléma.

A magyar adatok szerint az orvos-beteg találkozások jelentős részét a magas vérnyomás vagy az azzal kapcsolatos szövődmények kezelése teszi ki. A professzor hangsúlyozta: jelentős élethosszabbító tényező lehet, ha húsz higanymilliméterrel csökkenteni tudjuk a magas vérnyomást, ez azonban csak ritkán sikerül.

A professzor szerint ennek oka az, hogy a háziorvosi rendszerben nagyon kevés idő jut a betegekre, akik ráadásul nincsenek megfelelően informálva. Sok az olyan páciens is, aki egy év után nem szedi a felírt gyógyszert - tette hozzá Forster Tamás, aki hangoztatta: tudatosítani kell az emberekben, hogy a magas vérnyomás roncsolja a szív, az agy, a vese ereit, még akkor is, ha nem ezt nem érezzük. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen azért indított országos kampányt, hogy ráirányítsa a betegek figyelmét a magas vérnyomás életveszélyes következményeire és elkerülhetőségére.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását