2024. április 25. - Márk

Sosem látott filmdömping 2008-ban

Jövőre 32 új filmes produkció premierjét tartják Csehországban, ennyi bemutatóra még sohasem volt példa a cseh filmtörténetben. A cseh kormány 2008-at a "Cseh film évének" nyilvánította közleményében.
2007. december 13. csütörtök 12:06 - Hírextra

A kabinet kiemelkedően nagy, 100 millió koronás (mintegy 962 millió forintos) támogatásban részesítette a produkciókat, emellett a cseh televízió (CT) korábbi évekbeli hozzájárulásának megduplázásával, összesen 150 millió koronát (átszámítva 1,44 milliárd forintot) áldozott a készülő filmekre. De a magáncégek (köztük például a cseh gázszolgáltató vállalat) is szívesen fektetnek be a fellendülő filmiparba - állította a Hospodarske noviny című napilap.

Példátlanul magas, 310 millió koronás (közel 3 milliárd forintos) költségvetésből született Juraj Jakubisko Bathory című történelmi tablója, amely a legendás XVI. századbeli magyar grófnő, Báthory Erzsébet életéről szól. A film cseh bemutatója februárra várható.

Sokan várják Vaclav Marhoul Tobruk című második világháborús drámáját is, amelyben az afrikai hadszíntéren küzdő cseh katonák sorsa elevenedik meg.

A kortárs író, Michael Viewegh regényéből forgatott a népszerű Jan Hrebejk (Élet minden áron): a Nestyda (Arcátlan) című film októberben debütál a mozikban.

A játékfilmek mellet már januárban két jelentős dokumentumfilm is forgalomba kerül, az egyik Vacláv Havel korábbi cseh elnök, a másik Jan Saudek, a világhírű fotográfus életéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását