2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Pénteken búcsúztatják a művészt

B. Nagy János operaénekest január 11-én, pénteken Budapesten, a Fiumei úti sírkertben helyezik örök nyugalomra - tudatta a Magyar Állami Operaház sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész 2007. december 22-én, é
2008. január 7. hétfő 14:08 - Hírextra

A művész operaházi búcsúztatása január 11-én 11 órakor lesz a dalszínház előcsarnokában. A temetési szertartás 14 órakor kezdődik a református egyház szertartása szerint a Fiumei úti sírkert nagyravatalozójában.

B. Nagy János Pocsajon született, 1940. július 9-én. Tanulmányait 1961-től 1965-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, Kerényi Miklós György növendékeként. 1980-ban Firenzében Tito Gobbi mesterkurzusán vett részt. Pályafutását 1963-ban a Honvéd Művészegyüttesben kezdte. 1967-től 1971-ig az Állami Népi Együttes tagja, 1971 óta az operaház magánénekese volt.

Don José (Bizet: Carmen) szerepében debütált. 1981-ben a Deutsche Oper am Rhein-Düsseldorf/Duisburg, 1981-82-ben a berni Stadttheater tagja volt. Hangversenyénekesként is nemzetközi hírnévre tett szert. Számos Hungaroton-felvételen énekelte a tenor főszerepet, önálló árialemeze is megjelent.

B. Nagy János az operaház örökös tagja és mesterművésze volt. A dalszínház magánénekesei által alapított Optimus-díjat elsőként neki ítélték oda, 2006-ban. Főbb szerepei között volt Oronte (Verdi: A lombardok); Macduff (Verdi: Macbeth); Pollione (Bellini: Norma); André Chénier (Giordano); Don Carlos (Verdi).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását