2024. május 2. - Zsigmond

Kiadják a terroristát

Csütörtökön Franciaország kiadja Spanyolországnak az ETA baszk terrorszervezet egyik volt vezetőjét - jelentette az AFP francia hírügynökség spanyol rendőrségi forrásokra hivatkozva. Javier Gracia Gaztelu, becenevén "Txapote", hat éve ül francia börtönben
2007. december 13. csütörtök 20:18 - Hírextra
Tavaly decemberben 30 éves börtönbüntetésre ítélte egy spanyol bíróság Gaztelut, mert megölte Gregorio Ordenez konzervatív képviselőt. Az ítélet kötelezte Txapote-ot, hogy fizessen fél millió eurós, több mint 126 millió forintos kártérítést az áldozat családjának.

A spanyol hatóságok szerint Gasztelu egy ETA kommandó parancsnoka volt. 1994-ben egy rendőrt,1996-ban egy szocialista politikust, 1997-ben egy önkormányzati képviselőt ölt meg. A gyilkosságokért és egy diszkó felrobbantásáért összesen 206 évre ítélték Txapote-ot különböző bíróságok.

Franciaország hamarosan kiad Madridnak egy másik ETA terroristát is, José Antonio Zurutuza Sarasolát, akit három ember megölésével vádolnak a spanyol hatóságok. Az ETA tagjai december elején két spanyol rendőrt öltekm meg egy dél-franciaországi lövöldözésben, a három elkövető közül kettőt azóta elfogtak a hatóságok.

A spanyolországi baszk területek elszakadásáért küzdő ETA több mint 800 ember haláláért felel az elmúlt 40 évben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását