2024. április 29. - Péter

Diana és Fülöp bensőséges levelezése

Minden eddigi közhiedelemmel és sajtótalálgatással ellentétben tiszteletteljes, sőt bensőséges hangvételű levelezést folytatott a néhai Diana hercegnő és apósa, Fülöp edinburgh-i herceg, akit sokan Károly brit trónörökös és Diana házasságának tudatos szét
2007. december 13. csütörtök 20:11 - Hírextra

A brit uralkodó férjének és tíz éve, autóbalesetben elhunyt menyének egymáshoz intézett leveleit a Londonban folyó esküdtszéki eljárás csütörtöki tárgyalási napján mutatták be az esküdteknek.
Diana és akkori barátja, Dodi Fayed 1997 augusztusában halt meg Párizsban, amikor gépkocsijuk nagy sebességgel egy közúti aluljáró pilléreinek csapódott.

Szinte a szerencsétlenség pillanatában lábra kaptak az összeesküvési elméletek, amelyek közös vonása, hogy terjesztőik merényletet sejtenek Diana halála mögött. Ezeknek az elméleteknek a fő szószólója Mohamed el-Fajed brit-egyiptomi milliárdos, Dodi apja, aki egyenesen a brit királyi családot, és személyesen Fülöpöt vádolja az általa vélelmezett gyilkosság megszervezésével.

A most 86 éves Fülöp herceg és Diana állítólagos igen rossz viszonyáról még a walesi hercegnő életében számtalan találgatás keringett a sajtóban; a lapok tudni vélték például, hogy II. Erzsébet királynő férje gyűlölködő hangvételű levelekkel bombázta Dianát.

A haláleset körülményeinek tisztázásra kezdett londoni felsőbírósági eljárás csütörtöki tárgyalási napján azonban ennek éppen az ellenkezője látszott bebizonyosodni. Fülöp személyi titkára, Sir Miles Hunt-Davis dandártábornok a jogi fórum elé terjesztette a herceg és a hercegnő 1992-ig visszamenő levelezését, amely egyértelműen kölcsönös tiszteletre és családias viszonyra utal.

A felolvasott részletekből kitűnik, hogy éppen Diana volt az, aki az akkor már válságjeleket mutató - végül 1996-ban botrányos válással végződő - házasság megmentése érdekében tanácsokat kért apósától, rendszeresen a "Legkedvesebb papa" megszólítással kezdve Fülöphöz intézett leveleit.
A herceg egyik válaszlevelében azt írta: minden tőle telhető segítséget megad Dianának és Károlynak, de kénytelen beismerni, hogy a "házassági tanácsadáshoz" nem sokat ért.

Diana azonban azt írta vissza a "legkedvesebb papának", hogy ezzel nem ért egyet, hiszen Fülöp levelei "rendkívüli megértésről és törődésről" tanúskodnak, ami őt "nagyon meghatja", és továbbra is számít apósa tanácsaira.

A hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősülő londoni eljárás vezetője csütörtökön ki is jelentette: a levelekben semmi jele nincs "kellemetlen, csúnya vagy bántó tartalomnak".

Fülöp személyi titkára a bíróságon közölte, hogy az edinburgh-i herceg személyes nyilatkozatot is kiadott, leszögezve: soha nem írt Dianának olyan tartalmú leveleket, amelyek "akár a legkisebb mértékben is emlékeztetnének a sajtó által közöltekre".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását